2024. április 26., péntek
ZOMBOR

Orvoshiány a közkórházban

Kevés a szakorvos, az ápoló, nagy az elvándorlás, hosszúak a várólisták – legrövidebben így foglalható össze a jelenlegi állapot a Dr. Radivoj Simonović Közkórházban. Az intézmény az utóbbi időben több fontos berendezéssel gazdagodott, nem maradtak el az infrastrukturális beruházások sem, kevés azonban a szakkáder. Pillanatnyilag az előírt normatívához képest 22 szakorvos hiányzik az intézményből, jövőre pedig még hat szakorvos is korhatáros nyugdíjba vonul, vagyis már 28 szakorvos hiányával számolhatunk.

Orvoshiány a Közkórházban (Fotó: Fekete J. József)

Orvoshiány a Közkórházban (Fotó: Fekete J. József)

Az ápolószemélyzet hiánya még kifejezettebb, az előírttól 84-gyel kevesebben dolgoznak a kórházban, elsősorban általános nővérek, de röntgentechnikusból is hiány van. Az elvándorlás évről évre nagyobb arányú, 2016-hoz képest 2017-ben 13,8 százalékkal több általános egészségügyi nővér távozott külföldre, tavalyhoz mérten pedig 2018-ban 15,15 százalékos az elvándorlás növekedése, noha előfordul, hogy a nővérek külföldről visszatérnek a zombori kórházba.

Az intézménynek általános sebészekre, altatóorvosokra, radiológusokra, pszichiáterekre van leginkább szüksége, de nincs a közkórháznak arcsebésze, plasztikai sebésze, gyermekneurológusa és -pszichiátere, mikrobiológusa. Kardiológiai képesítésű belgyógyászokból is hiány van, akiket szívkatéterezésre kellene kiképezni.

Megkerülhetetlen a szakkáder elöregedése is: a szakorvosok 31,32 százaléka 55 évnél idősebb, vagyis a közkórház tíz éven belül elveszíti szakorvosainak egyharmadát.

AZ UTÁNPÓTLÁS

Pillanatnyilag az intézmény 39 orvosa van specializáción, közülük 17-en 2018-ban kezdték meg szakosításukat, és a kórház tevékenységi területeinek mindegyikébe jut közülük szakorvos. A következő 4–5 éven belül két fiatal szakorvos tér vissza a belgyógyászatra, kettő a tüdőgyógyászatra, egy-egy pedig a sebészetre, az urológiára, a pszichiátriára, a radiológiára és a fizikális medicina és a rehabilitációs gyógyászat osztályára, de lesz új szakorvos a szívgyógyászaton és a csecsemőosztályon.

VÁRÓLISTÁK   

A kórház belgyógyászatának végbéltükrözésre szolgáló berendezése egy éve nem működik, a nyáron megérkezett az új berendezés. Addig már 520 páciens várt erre a vizsgálatra, ebből máig 482 beteget megvizsgáltak, de átlagban még mindig 5,5 hónapot kell várni a végbéltükrözésre. Viszont a sebészeti osztály is minap kapott új kolonoszkópiás és gasztroszkópiás berendezést, várható, hogy ez a várólista lerövidül.

A belgyógyászaton pillanatnyilag 104-en vannak gyomortükrözési várólistán, ami kéthavi várakozást jelent. A sebészeten a gyomortükrözésre nem is állítanak listát, minden vizsgálatot húsz nap leforgása alatt elvégeznek.

A tavaly november 15-én megnyílott angiográfiai teremben 247 szívkatéterezést végeztek el, 105-en vannak várólistán, közülük 17-en egy hónapja, a többiek sajnos hosszabb ideje. Az ortopédián 6–7 hónapot kell várni, mert nincs altatóorvos és a műtők csütörtökönként nem dolgoznak, így rendszerint 70–80 páciens várja folyamatosan a sort. Pillanatnyilag 107 páciens vár csípőműtétre. A szemészeten 158-an vannak a várólistán, nekik 240 napi várakozással kell számolniuk, a szürke hályog műtéséhez szükséges anyagok hiánya miatt. Röntgenre legfeljebb hét napot kell várni, ultrahangos és dopplervizsgálatra fél évet, de két hétre van szükség az alhasi ultrahangos vizsgálatra, de ennyire van szükség egy normál emlő-, nyirokmirigy és hasonló ultrahangos kivizsgálásra is.