2024. május 8., szerda

Mulassunk!

Megjelent a Juhász zenekar új lemeze

A Juhász zenekar legújabb lemeze a Mulassunk címet viseli. A 2000-ben alakult zenekar az első perctől fogva nagyon aktív, számos díjuk és elismerésük van, nem is csoda, hiszen évente rengeteg fellépést vállalnak, önálló műsoraik vannak, vagy éppen néptánccsoportok zenei kíséreteként lépnek színpadra.

Több önálló lemezünk jelent már meg, melyek között van autentikus népzenei összeállításokat tartalmazó, elsősorban gyermekeknek szóló, illetve kortárs táncszínházi darab zenéjét tartalmazó kiadvány is. A tagok elmondása alapján ezelőtt 2013-ban vettek föl legutóbb lemezt, azóta nagyon sokat és sokfélét muzsikáltak. A Mulassunk című alkotás az elmúlt öt évnek a keresztmetszete, természetesen csak nagy vonalakban, hiszen az új reperoár nyolc számot tartalmaz. Erre jellemző, hogy vidám, hangulatos módon kívánja megmutatni a férfi élet momentumait. Megjelenik a szerelembe esés, a katonaélet, hiszen katonadalokat is lehet hallgatni róla, továbbá a házasság is, így elmondható, hogy kimondottan férfiasra sikerült ez az új lemez.

A lendületesség, hangzatosság maximálisan elmondható rá. Minden dalban van ének, ami különösen jó, hiszen a tagok amellett, hogy nagyszerűen muzsikálnak, erős hangjukkal is emelnek a hanganyag színvonalán.

Különböző tájegységek zenéi mutatkoznak meg, amiket igyekeztek úgy összeválogatni, hogy dallamvilágukat tekintve egyből felismerhető legyen, legyen szó akár kalotaszegi, somogyi, vagy éppen kalocsai dallamokról.

A tagok gyorsan, pár hét alatt felvették a hanganyagot, ahol a megszokott hegedű, brácsa, nagybőgő és klarinét mellett a cimbalom, a tárogató és a tambura is megjelenik. Hegedűn és tamburán Juhász Gábor muzsikál, aki erős hangjával is emel a színvonalon, Juhász Gyula brácsán, emellett tamburán játszik, Vas Endre hegedűn, és szintén a hangzatos éneket erősíti, Ölveczky Tamás a klarinét, tárogató és harmonika mestere az együttesben, aki szintén énekel, Dvorácskó Szebasztián nagybőgőn muzsikál, Gólya Márton pedig cimbalmon játszik.

A Juhász zenekar tagjainak, akik fontosnak tartják magyar hagyományainkat, azoknak továbbadását, újra sikerült egy nagyon energikus megszólalással fűszerezett lemezt alkotniuk. Életerős énekeivel még megkapóbbá teszik a dalokat, mindenképpen érdemes meghallgatni.

Ha bővebb információt kíván kapni az együttessel, illetve eddig megjelent lemezeikkel kapcsolatban, a következő linket keresse: https://www.juhaszzenekar.com/