2024. április 26., péntek

Egyelőre nincs világvége-hangulat a védővám miatt

A sajtóhírek és a gazdasági szakértők szerint egyelőre nincsenek drámai következményei a szerbiai és a bosznia-hercegovinai behozatali termékekre elrendelt 100 százalékos védővámnak. A Beta hírügynökség jelentése szerint öt-hat koszovói helyi önkormányzat területén drágult meg a kenyér, a többi termék ára viszont nem változott.

Nehéz felmérni, hogy a védővám hosszú távon miként befolyásolja majd a fogyasztói kosár értékét, hiszen nem tudni, hogy abban milyen arányban vannak jelen a szerbiai termékek – értékelte Muhamed Mustafa, a Pristinai Egyetem tanára, aki szerint annyit tudni, hogy Koszovó összbehozatalának a 15 százaléka Szerbiából származik. Koszovó elsősorban élelmiszeripari termékeket és nem szeszesitalokat importál Szerbiából – 21 millió euró értékben. Ezeket Mustafa szerint minden további nélkül helyettesíteni lehet más országok termékeivel. Cukrot 17 millió euró értékben importál Koszovó Szerbiából, búzát és kukoricát 14 millió euró értékben, sorolta a professzor, mondván, hogy ezeket a termékeket is helyettesíteni lehet, csak 10-20 százalékkal magasabb áron. Süteményt 14 millió euró, étolajat pedig szintén 14 millió euró értékben importál Koszovó. Muhamed Mustafa szerint ezek azok a termékek, amelyeket a legnehezebb lesz helyettesíteni, ezért a koszovói kormánynak érdemes lenne megfontolni a kenyér árának állami támogatását. A szakember azt sem tartja kizártnak, hogy a védővám elrendelésének pozitív hatása is lehet, hiszen Koszovó most a Szerbiától való függetlenedésre és a hazai erőforrások felhasználására kényszerül.

Közben a koszovói szerbek politikai képviselői megerősítették, hogy holnap déltől az északi térség településein ismét békés tüntetéseket szerveznek. Erről a négy, szerbek lakta északi helyi önkormányzat válságstábja döntött.

Igor Simić, a Szerb Lista alelnökének elmondása szerint Leposavićban, Zubin Potokban, Zvečaniban és Kosovska Mitrovicán a helyi községi képviselő-testületek is összeülnek, hogy rendkívüli ülés keretében vitassák meg a biztonsági és a politikai helyzetet.