2024. április 26., péntek

Gyűjtenek Stefanović lelki fájdalmaira

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság döntése alapján kártérítést kell fizetnie a Peščanik (Homokóra) közéleti internetes portál szerkesztőségének Nebojša Stefanović belügyminiszternek a közölt írásokkal okozott lelki fájdalmakért. A Peščanik szerkesztősége a Danas napilapban felhívást tett közzé, melyben, „az ország egyik fele által meghozott döntés alapján” arra kéri a társadalom „másik felét”, hogy adományaikkal segítsenek a 250 ezer dináros fájdalomdíj előteremtésében.

A Fellebbviteli Bíróság a Felső Bíróság döntését erősítette meg, mely szerint Vesna Pešić, a portál szerzője, Svetlana Lukić és Svetlana Vuković szerkesztők munkájuk során csorbát ejtettek Stefanović tekintélyén és becsületén, s ezért kártérítést kell fizetniük az online kiadványnak. A kártérítés összegét 156.102,74 dinárban állapította meg a bíróság, de ki kell fizetniük a perköltségeket is, s ez további 96.887,77 dinárt jelent.

A portál a Savamala belgrádi városnegyedben lezajlott éjszakai álarcos épületbontás kapcsán írt kritikus hangnemben a belügyminiszter felelősségéről. A Danasban közölt felhívásban egyebek között az áll, hogy a belügyminiszter lelki fájdalmainak egy részét tudják csak fedezni ezzel az összeggel, és azt tanácsolják a tárcavezetőnek, hogy további vigaszért forduljon a „komplett idióták” frázis kiötlőjéhez, akinek a neve ismert a Peščanik szerkesztősége előtt.