2024. április 26., péntek

Ismét kényszerpihenőn a Fiat dolgozói

Az év végéig szünetel a munka a kragujevaci Fiat Chrysler Automobili Serbia (FCAS) autógyárban, mivel kevés a kereslet az itteni modellekre.

Zoran Marinković, az FCA Független Szakszervezet elnöke elmondta, hogy a múlt héten befejeződött a két műszakban folyó gyártás, tegnap már csupán egy váltásban dolgoztak a munkások, előkészítették a futószalagot a hosszabb szünetre.

Marković elmondta, hogy a szünet az előző időszakhoz képest az idén előbb kezdődik, tavaly ugyanis a termelés december közepétől a pravoszláv karácsony idejéig állt le. Hozzátette, hogy a veszteglés oka az autómodellek iránti kereslet csökkenése, az autógyár vezetősége szerint ugyanis a hosszabb ideig tartó szünet kifizetődőbb, mint a többszöri, rövidebb megszakítás.

– Aggódunk és várjuk, hogy megtudjuk a kragujevaci gyárigazgatóság terveit. Az Ana Brnabić miniszterelnökkel folytatott megbeszélés szerint az FCA vezetősége legkésőbb december végéig vagy január elejéig köteles benyújtani a termelésre vonatkozó tervet – mondta Marković.

A szakszervezet tagjai elmondták, hogy a megkezdett kényszerszünet idejét, 15 napot, kollektív évi szabadságként fizetik ki, hat napra pedig 65 százalékos fizetést számolnak el. A gyár alkalmazottai az idén, augusztus 1-jétől az év végéig, összesen negyven napot töltenek kényszerszabadságon.