2024. április 26., péntek

Megújult a bácskossuthfalvi szoborpark

Elkészült az I. világháborús emlékmű, közösségi összefogásból bővül a játszótér

Bácskossuthfalva központjában befejeződött az I. világháborús emlékmű felújítása, illetve az azt körbevevő szoborpark egy részének karbantartási munkálata, továbbá új játszótéri elemek kaptak benne helyet a régiek mellett.

Az I. világháborús emlékmű Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az I. világháborús emlékmű Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kiszélesítették a Kossuth-szobor körüli térköves sávot, több új padot és szemetest helyeztek el, illetve reflektoros megvilágítást is kapott a park, valamint a Juhász-bálteremtől a helyi közösségig húzódó körülbelül 100 méteres járda is új burkolatot kapott. Az emlékmű körüli munkálatokat a Magyar Kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából valósította meg a falu, egy szabadkai vállalat kivitelezésében, miután az megnyerte az erre vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A támogatásra kapott pénzösszeg elköltését szigorúan szabályozza, és ellenőrzi a támogató, mondta Seffer Attila, a bácskossutfalvi helyi közösség tanácselnöke.

– Nem csináltunk belőle titkot, hogy a felújításra a magyar államtól kapott 24 millió forintot értékű nyertes pályázati forrásból volt alkalmunk gazdálkodni. Aki egy kicsit is járatos bármilyen pályázati rendszerben, az tudhatja, hogy az ilyen módon folyósított összegekkel pontról pontra el kell tudni számolni, amennyiben ez nem történik meg, annak megvan a hosszú távú következménye – mutatott rá a tanácselnök.

– A falu első világháborús emlékműve műemléknek minősül. Tudni kell, hogy az ilyen minősítésű építményeket hosszadalmas adminisztrációs folyamat után lehet csak felújítani az előirányozott szabályok alapján. Ez mind költségekkel jár. Ami fontos, hogy az előre meghatározott határidőre, október végére sikerült befejeznünk az emlékmű, és az azt körbevevő park felújítását – nyilatkozta Seffer, majd a továbbiakról is szót ejtett.

– A helyi közösség részéről maradt még a park esztétikai szépítése. Ehhez a napokban kaptunk segítséget az Írisz Virágkedvelők Egyesületétől, és még van feladat és elképzelés a virágosításával kapcsolatban – nyilatkozta a tanácselnök, aki elárulta azt is, hogy a szoborpark felújítása apropóján a falu játszótere is megújult.

Az új játékvár a park játszóterén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az új játékvár a park játszóterén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A falu központjában helyet kapott játszótér nagyon népszerű a gyerekek körében. Sajnos nemcsak az időjárási viszontagságok okozta törések mutatkoztak meg az elemein, hanem a szándékos rongálása is rendszeres volt – mutatott rá a tanácselnök, aki elmondta azt is, hogy egy térfigyelő kamerarendszerrel már folyamatban van a park és az emlékművek megfigyelése, hogy számon tudják kérni az esetleges elkövetőkön a károkat.

– Alig készült el az első világháborús emlékmű felújítása, és kapta meg a díszkivilágítását, néhány napra rá már megrongálták. A felháborító cselekményt rögzítették a kamerák, és megtettük az ilyenkor előirányozott feljelentést a hatóságoknál – mondta el a tanácselnök, aki elárulta azt is, hogy a Kossuth-szobrot, az I. világháborús emlékművet és a játszóteret is megfigyelő kamerarendszer felállításában a Magyar Nemzeti Tanácstól kaptak segítséget.

ÖSSZEFOGÁSSAL BŐVÜL A JÁTSZÓTÉR

 A bácskossutfalvi szoborpark népszerű játszótere is megújult, amelyben a helyi közösségnek a Magyar Nemzeti Tanács nyújtott támogatást.

– A játszótér felújításával kapcsolatban számíthattunk a Magyar Nemzeti Tanács segítségére és támogatására. Az új, a jelenlegi szerbiai szabványoknak eleget tevő játékvárak és más elemek költsége mintegy 630 ezer dinárba került, ebből az összegből 230 ezer dinárt vállalt magára a falu. Ami örömhír, hogy a játszótér kérdése cselekvésre szólította a falunk lakosságát, és a helyi vállalkozókat. Egy kezdeményezés mentén további elemekkel tudjuk szaporítani majd a falunk játszóterét, jelenleg a játékok kidolgozása folyamatban van – ismertette Seffer Attila, Bácskossuthfalva tanácselnöke.