2024. április 26., péntek

Belgrád ünnepi fényei

Aranyhintó, világító földgömb és lámpaalagút
Az első napokban még nem világított minden lámpa (Miklós Hajnalka felvétele)

Az első napokban még nem világított minden lámpa (Miklós Hajnalka felvétele)

Belgrádban felvillantak az ünnepi fények, és ezzel megkezdődött az ünnepi hangulat a fővárosban, hiszen nemcsak a főtereket, utcákat díszítették ki, hanem a boltosok is törekednek arra, hogy a kirakataikat, üzlethelyiségüket fényfüzérrel, díszítéssel lássák el.

Belgrád városa az idén is jelentős összegeket fordított az ünnepi díszekre. Egyes adatok szerint  a városi költségvetésből 340 millió dinárt fordítottak erre a célra, hozzávetőlegesen 100 millióval többet, mint  a múlt évben. És ezzel több tér és utca is kapott ünnepi kivilágítást.

Ebben az évben mindenek előtt a terek és a parkok díszítésére fordítottak hangsúlyt, így már a Slavijánál található park is „világít”, igaz, a parkot még mindig nem adták át rendeltetésének, hiszen már harmadszor lendültek neki a felújításának, mégis hatalmas virágkelyhek díszítik, sőt, egy lovashintó előtt is „selfizhetnek” az arra járók, amit sokan meg is tesznek.

Nagy meglepetés a Tašmajdan park feldíszítése, ennyi lámpa ezen a hatalmas területen eddig még nem volt. A sétálók szinte a fények alagútján haladhatnak végig, de megcsodálhatják a LED-égőkből kialakított földgömböt is.

A Knez Mihailova is újdonságokat tartogat, az elején ugyanis egy akkora lámpaépítményt állítottak fel az elmúlt hetekben, amely olyan hatást kelt, mintha egy lámpavárba lépne be az ember. És ott van még az elmúlt egy-két hónapban többször is kritizált Obilić-koszorú, ahol a nemzeti zászló színeiben alagút fogadja a sétálókat. Be kell vallani, hogy különleges hangulata van, amikor az ember beül az alagútban. És ott van még az aranylabirintus, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is szívesen „játszanak” egy kicsit.

A napokban már megcsodálhatták a belgrádiak és a fővárosba látogatók a város ünnepi készülődéseit, de tény, hogy még mindig nem világít minden lámpa, és a város főterére sem került még ki a tavaly megvásárolt fenyőfa. A város rendeletére még szeptember végén megkezdték a díszek kihelyezését, azok többsége már kikerült, ám további újdonságokat tartogat még a város.

Nyitókép: Az első napokban még nem világított minden lámpa (Miklós Hajnalka felvétele)