2024. április 26., péntek

Közel hatszáz támogatott

Topolya 13 millió dinárral támogatja a mezőgazdasági termelőket

A topolyai önkormányzat hosszabb ideje igyekszik könnyíteni a mezőgazdasági termelők és az állattenyésztők terhein azzal, hogy a községi mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapon keresztül pályázati kiírás formájában, vissza nem térítendő támogatási eszközöket oszt szét.

A bácskossuthfalvi Kósa Slavica és Kislinder Gábor községi elnök ellátja kézjegyével a támogatási szerződést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi Kósa Slavica és Kislinder Gábor községi elnök ellátja kézjegyével a támogatási szerződést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezúttal a méhészek számára is nyitott volt a lehetőség, és az idei, október 31-ei pályázati határidőig közel 600 kérvény futott be. Első körben, tegnap délelőtt mintegy 80 szerződést látott el kézjegyével Kislinder Gábor községi elnök a zsúfolásig megtelt községi képviselő-testületi ülésteremben.

– A topolyai községi költségvetés 13 millió dinárt különített el a mezőgazdasági termelők támogatására. Hét kategóriában hirdettük meg ezúttal a támogatások feltételét. Ezúttal rekord számú, 599 pályázati kérvény futott be hozzánk, és nekünk az volt a célunk, hogy mindenki, aki a feltételeknek megfelel, megkapja a kért összeget. Ezt igyekeztünk a korábban meghirdetett keretösszegtől függetlenül teljesíteni, hiszen egy-egy kategóriában volt túljelentkezés is. Azt tudni kell, hogy az egyik pályázati kiírásra való jelentkezés a mi esetünkben nem zárja ki a másikat, így ha valakinek volt arra lehetősége, akár több igénylését is elfogadtunk – nyilatkozta a községi elnök a szerződés-aláírást követően, majd elárulta azt is, hogy a pályázatok beadásának idejét figyelembe véve több részre ütemezték az aláírásokat, hogy egyszerűsítsék az adminisztrációval járó munkát.

– A terveink szerint december 25-éig, vagyis karácsonyig valamennyi pályázati kérvény szerződését aláírjuk. A kifizetések a napokban megkezdődnek, illetve a jövő héten ebben az ütemben folytatjuk a többi nyertes pályázati együttműködés hitelesítését, amit néhány napra rá követhet a támogatás folyósítása – mondta el Kislinder Gábor.

A topolyai Csizmár Gábor is jelen volt a szerződések megkötésénél, a mezőgazdasági termelés mellett állattenyésztéssel is foglalkozik.

– Négy fajta pályázatra adtam be a kérvényt, ami tartalmazott egyebek mellett gyógykezelési költség visszatérítésére vonatkozó igénylést, illetve biztosítási költségek visszatérítését is – mondta a topolyai pályázó.

A bácskossuthfalvi Kósáék generációk óta foglalkoznak méhészettel.

– A fiam viszi a hátán a méhészetünk legtöbb teendőjét. Jelenleg 130 családdal foglalkozunk, a községi támogatást pedig a gazdaságban keletkezett fogyó eszközök térítésére kaptuk meg – nyilatkozta a bácskossuthfalvi Kósa Slavica, a támogatási szerződés aláírása után.

Topolya községben ezúttal mesterséges megtermékenyítésre, biztosítási költségek megtérítésére, kamattámogatásra, méhcsaládok vásárlására, méhészeti eszközök vásárlására, mesterséges megtermékenyítésre, valamint egyéb állatorvosi költségek megtérítésére lehetett pályázni, továbbá a piaci árusító helypénzek költségeinek a támogatására várták a pályázati igényeket.