2024. április 26., péntek

Mindig kapcsoljuk be a biztonsági övet!

Negyven szülőnek tartottak előadást az autós biztonsági gyermekülések helyes használatáról Szabadkán

A Közlekedésbiztonsági Tanács, Szabadka Város Önkormányzatával együttműködve, csütörtökön az új városháza épületében előadást tartott szülőknek az autós biztonsági gyermekülések helyes használatáról.

A helyesen bekötött biztonsági gyermekülés életet menthet (Fotó: Patyi Szilárd)

A helyesen bekötött biztonsági gyermekülés életet menthet (Fotó: Patyi Szilárd)

– Szerbia Közlekedésbiztonsági Tanácsa három évvel ezelőtt, a tanács helyi szervezeteivel karöltve, elindította akcióját, hogy a növelje a közlekedésben részt vevő gyermekek biztonságát. Ennek a mai előadásnak az a célja, hogy bemutassuk a szülőknek a gyermekbiztonsági ülések fontosságának és helyes használatának elméletét, mert egy dolog, hogy valakinek van gyermekülése, de azt tudni is kell helyesen összerakni. Amit fontos kiemelni, hogy a Közlekedésbiztonsági Tanács követi az ide vonatkozó adatokat az egész köztársaság területén, így Szabadkán is. Elmondhatom, hogy az elmúlt öt évben a város területén gyermek nem volt halálos kimenetelű közlekedési baleset áldozata, ami azt mutatja, hogy a városban sokat tesznek a gyermekek biztonságáért. Emelkedőben van azonban azon gyermekek száma, akik közlekedésben valamilyen sérülést szenvedtek el, legyen szó könnyű vagy súlyos balesetről. A gyermekek a legkiszolgáltatottabb utasok – nyilatkozta a sajtónak Tomislav Petrović, Szerbia Közlekedésbiztonsági Tanácsának képviselője.

A rendezvényen felszólalt Nemanja Simović, a Városi Tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, aki elmondta, hogy a város sokat tesz a közlekedés biztonságosabbá tételéért, ezt a célt szolgálja az is, hogy az általános iskolákban elsőtől negyedik osztályig a diákok kirendelt felügyelőkkel tanulják azt, hogy hogyan kell szabályosan átkelni az úttesten. Nemanja Simović azt is elmondta, hogy a következő évben a város a Közlekedésbiztonsági Tanáccsal közösen mintegy ötszáz projektumot és stratégiát indít el, amelynek célja a közlekedési balesetek megelőzése.

Nemanja Simović szól a szülőkhöz (Fotó: Patyi Szilárd)

Nemanja Simović szól a szülőkhöz (Fotó: Patyi Szilárd)

Jelena Aksentijević előadásában a vonatkozó törvényekről beszélt, és közlekedésbiztonsági adatokat ismertetett a hallgatósággal. Többek között elmondta, hogy a 2013 és 2017 közötti időszakban körülbelül hétezer-hétszáz gyermek szenvedett el közlekedési balesetet az országban.

Marjana Jovanović a biztonsági öv és a gyermekülések használatának fontosságát hangsúlyozta. Figyelmeztette a szülőket, hogy soha ne tartsák karjukban a gyermeket, amikor úton vannak, mert egy ütközés során olyan fizikai erő lép fel, amelyet egyetlen szülő sem tud testével kivédeni, arra csak a biztonsági övek képesek. A terhes nőknek is azt ajánlotta, hogy mindenképp kössék be magukat vezetés közben, mert egy ütközés során sokkal kisebb sérüléseket szenvednek el bekötött biztonsági övvel, mint anélkül. Marjana Jovanović egy felvételt is bemutatott arról, hogy viszonylag kis sebesség mellett is milyen pusztító hatással van egy emberre egy ütközés, ha nincs bekötve a biztonsági öve. Az előadás végén bemutatásra került az autós biztonsági gyermekülések helyes használata.

Az előadáson negyven szülő vehetett részt, akiknek a rendezvény végén Nemanja Simović és Tomislav Petrović egy-egy biztonsági gyermekülést adományozott.