2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREKI VÖRÖSKERESZT

Rendkívüli élelmiszercsomag-osztás

A nagybecskereki népkonyhán hétfőtől péntekig 250 személy számára biztosítanak főtt ételt. Októbertől március végéig emellett még 340, zömében falusi család kap havonta élelmiszercsomagot. A rászorulók száma 2009 óta nem változott.

Fél liter főtt étel jár mindenkinek (Kecskés István felvétele)

Fél liter főtt étel jár mindenkinek (Kecskés István felvétele)

A Vöröskereszt nagybecskereki szervezetének épületében munkanapokon délben kezdődik a főtt étel kiosztása. Mindenkinek félliternyi eledel jár, amit a helybeli diákotthon konyháján főznek meg. A népkonyhába járók nem szívesen beszélnek arról, hogy mi okból is kerültek szorult helyzetbe. Mint Čolić Vera meséli, van férje meg fia is, de egyikőjük sem dolgozik, akár jómaga sem. Nyolc éve jár a népkonyhába, és mint mondja, elégedett az adománnyal. A népkonyhába sok, idősebb korban munka nélkül maradt személy jár. Nekik nem könnyű új munkahelyet találni. A tél közeledtével, idénymunka híján, pedig tovább rosszabbodik a helyzetük. Hevesi József a spirituszgyárban dolgozott, amíg azt be nem csukták. Most idénymunkából él, de mint mondja, ahhoz is egyre nehezebb hozzájutni. Három évvel ezelőtt került a népkonyhába.

A népkonyhát a Vöröskereszt közösen működteti a nagybecskereki önkormányzattal és a Szociális Gondozóközponttal.

– Naponta 250 személyt segítünk meleg étellel itt, a Vöröskereszt elosztóhelyén. Ugyanakkor a téli hónapokban, pontosabban októbertől márciusig, 340 család kap havonta élelmiszercsomagot. Ily módon összesen 240 családot támogatunk Nagybecskerek város 22 településén, és mintegy 100 családot magában a városban. Úgy gondolom, hogy ezzel kellő támogatást biztosítunk a rászorulóknak – mondta Aleksandra Tanasijević, a Vöröskereszt nagybecskereki szervezetének titkára.

A Vöröskeresztben a hideg beállta előtt sikerült még 240 családi élelmiszercsomagot és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagot kiosztani. Szerdán 80 menekültcsalád, jövő héten pedig további 230 család részesül támogatásban.