2024. május 5., vasárnap

Határtalan fociünnep Dunaszerdahelyen

Múlt pénteken jeles labdarúgó-esemény helyszíne volt a felvidéki Dunaszerdahely, a csallóközi városban ugyanis barátságos mérkőzést játszott egymással a határon túli magyarok két népszerű fociklubja, a szlovák élvonalban jelenleg a 2. helyen álló DAC 1904 és a román 1. osztály középmezőnyében helyet foglaló sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK. Az 5700 néző előtt lejátszott remek hangulatú találkozó a székelyföldi vendégcsapat 3:2-es győzelmével zárult, ám ezen az összecsapáson az eredmény másodlagos volt, ez a kilencven perc sokkal inkább szólt a nemzeti összetartozásról.

Nagyon nagy élmény volt ez a találkozó mindannyiunknak, hiszen egy barátságos mérkőzésre majdnem 6000 néző látogatott ki. Szlovákiában, Magyarországon és sok más országban a bajnoki meccseken sincs ennyi néző. Fantasztikus koreográfiával leptek meg bennünket a szurkolók, akik végig buzdították mindkét csapatot. Azt hiszem, minden csapattársam nevében mondhatom, hogy csodálatos élménnyel lettünk gazdagabbak” – nyilatkozta a péntek esti találkozó után Vida Máté, a DAC budapesti születésű labdarúgója.

A szlovákiai magyarság központjának számító városban egyébként pénteken történt egy másik jeles esemény is, átadták ugyanis hivatalosan is a DAC 1904 labdarúgó-akadémiáját, amely ezentúl a Mol Football Academy nevet viseli. A felvidéki akadémián jelenleg 300 fiatal játékos tehetséggondozása zajlik 14 korosztályos csapatban, 32 edző felügyeletével. A dunaszerdahelyi sportkomplexum 18 hektáron terül el, ahol tíz szabályos méretű és három speciális (homokos, kis méretű műfüves és a kondicionális képességek fejlesztésére szolgáló) pálya található. A tíz szabályos méretű pályából három műfüves, a hét füves pályából pedig kettő fűthető.

Három évvel ezelőtt ez a terület még puszta föld volt, és gyom nőtt rajta, ma pedig Szlovákia legmodernebb és legnagyobb labdarúgó-akadémiáján vagyunk, amely Európában is megállja a helyét. Az akadémia építésének befejezése nagyon fontos lépés volt ahhoz, hogy Dunaszerdahely az utánpótlásképzés egyik fontos bástyája legyen” – mondta az átadást követően VilágiOszkár, a csallóközi klub tulajdonosa. A pénteki megnyitóünnepségen megjelent OrbánViktor, Magyarország miniszterelnöke is, aki nemrégiben részt vett a topolyai labdarúgó-akadémia átadóünnepségén is.