2024. április 26., péntek

Kényszerigazgatás a lakóépületekben

Újvidéken hamarosan megkezdhetik munkájukat a kényszergondnokok azokban a lakóépületekben, amelyekben nem választották meg idejében a házi tanács hivatásos elnökét, azaz a épületgondnokot.

Újvidéken jelenleg 4143 lakóközösség szerepel a nyilvántartásban, de ez a szám jócskán megnövekedhet a regisztráció befejeztéig (Dávid Csilla illusztrációja)

Újvidéken jelenleg 4143 lakóközösség szerepel a nyilvántartásban, de ez a szám jócskán megnövekedhet a regisztráció befejeztéig (Dávid Csilla illusztrációja)

Tavaly nyár óta alkalmazzák azt a törvényt, amely szerint az országban minden lakótömböt regisztrálni kell a lakóközösségek nyilvántartásában, és minden lakóközösség élére, közös megegyezéssel gondnokot kell kinevezni. Ellenkező esetben kényszergondnokot bíznak meg azzal, hogy gondot viseljen az épületről.

A nyilvántartásba vételt a lakóközösségeknek kell kezdeményezniük, és az önkormányzatokban kinevezett jegyzőknél kell jelentkezniük. A törvény ennek a feladatnak az elvégzésére 2017. december 12-éig adott időt, de a folyamatot nem sikerült idejében befejezni.

Azok a lakóközösségek, amelyek még nem választottak gondnokot, hamarosan a kényszergondnokkal nézhetnek farkasszemet, őket az önkormányzat nevezi ki a lakóépület ügyeinek a rendezésére.

Az illetékesek szerint Újvidéken sokkal több azoknak a lakóközösségeknek a száma, amelyek a megszabott határidőig nem választottak gondnokot – olvasható a 021.rs hírportálon. A felügyelőség hamarosan befejezi azoknak a lakóközösségeknek a feljegyzését, összeírását, amelyek még nem választottak gondnokot, és kijelöli a kényszergondnokokat.

Az önkormányzat vonatkozó döntése értelmében a lakóközösségek a következő pénzösszeget fizetik majd a kényszergondoknak: a nyolc lakásig/üzlethelyiségig terjedő objektumok lakásonként 220 dinárt fizetnek, a 8–30 lakásos épületek 264 dinárt, 30 lakáson felüli épületekben pedig 308 dinárt kell fizetni. A garázsért 44 dinár jár a kényszergondnoknak, a garázshelyért pedig 88 dinár.

Az újvidéki önkormányzat a jövőben a városi átlagfizetéshez igazítja majd az árakat.

A lakhatási módszereket és a lakóépületek karbantartását szabályzó törvény 50.000 dináros bírságot lát elő azoknak a lakóközösségeknek, amelyek nem választják meg idejében az épületgondnokot.