2024. április 26., péntek

A vásárlás ünnepe Szabadkán

Sok helyen egész hétvégén tartanak a leárazások

A fekete péntek fogalma, azaz az úgynevezett Black Friday, az amerikai hálaadás napjához köthető, ami minden év novemberének negyedik csütörtökére esik a tengeren túli országban. Ez a nap indítja meg a karácsonyi nagy bevásárlási hullámot szinte az egész világon. A globálissá vált „shoping ünnep” trendjét a szabadkai üzletek, üzletláncok is követik már egy ideje, évről évre egyre nagyobb méreteket öltve. Ha végigsétálunk a Korzón, vagy más, üzletekkel teli utcán, láthatjuk, hogy a kirakatokban egyre kecsegtetőbb ajánlatokkal invitálják pénzköltésre a vásárlót nagy, fekete figyelemfelkeltő plakátokkal és kiírásokkal. Ilyenkor azért éri meg a vállalkozóknak olcsóbban kínálni a portékájukat, mert legnagyobb részük a tartalékait próbálja kiüríteni, vagy a nagyszámú eladásnak köszönhetően számításaik szerint nagyobb bevételre tehetnek szert. Az árleszállítások nem csak erre az egy napra korlátozódnak, sok helyen egész hétvégén tartanak.

Legutóbb a Lidl üzletének megnyitásakor volt nagy vásárlási láz a városban (Fotó: Gergely Árpád)

Legutóbb a Lidl üzletének megnyitásakor volt nagy vásárlási láz a városban (Fotó: Gergely Árpád)

Mint mindig, most is az elektronikai cikkeket árusító üzletek és üzletláncok kínálatai a legcsalogatóbbak ezen a napon. A szabadkai Dudi Co.-ban akár 70 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk meg bizonyos árucikkeket, a Top Shop 80 százalékos kedvezményt is ad meghatározott termékeire, a Tehnomanija és a WinWin üzleteiben pedig akár féláron is vásárolhatunk. A fürdőszobai kellékeket forgalmazó Jovanović Keramikában is leárazás várja a renoválni vágyó érdeklődőket. Az olyan nagyobb élelmiszeripari üzletláncok, mint a Roda és az Idea nem kifejezetten a Black Fridayre hivatkozva, de nagy kedvezményekkel várja a vásárlókat ezen a hétvégén. Most jól járhatnak azok, akik ruhaneműt szeretnének maguknak vagy szeretteiknek vásárolni a közelgő ünnepek alkalmából, hiszen a Shoppi üzletközpont szinte minden butikjában 20–50 százalékos árengedményekkel vásárolhatnak. A szépészeti szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók, mint például a kozmetikusok, a fodrászok, a manikűrösök és a szoláriumstúdiók is kedvezményes ajándékkártyákkal, bérletekkel, kuponokkal kedveskednek vendégeiknek.

Az emberek többségének ilyenkor szinte magától kinyílik a pénztárcája, azonban ha spórolás céljából vásárolnánk ezen a napon, szem előtt kell tartanunk az év többi napjára szervezett árengedményeket is, hisz most sem mindenhol kínálnak átlagon felüli árkedvezményeket a vásárlóknak. Ha nem vigyázunk, könnyen válhatunk a marketingtrükkök áldozatává.