2024. március 28., csütörtök

Magyar nyelven is!

2021-re minden iskolaigazgató licenccel fog rendelkezni – Vajdaságban az első vizsgákra két héten belül fog sor kerülni

Mladen Šarčević oktatási miniszter kijelentette, rendkívül fontos, hogy az oktatási intézmények élén hozzáértő igazgatók álljanak:

– Sok múlik az iskolaigazgatókon. Ha olyanok kerülnek erre a posztra, akik szakmai hozzáértéssel végzik a munkájukat, akik jó szakemberek és jó pedagógiai vezetők, kiváló menedzserek, akkor jó úton haladunk.

Hozzátette, hogy az igazgatóválasztás alkalmával megszerzett többség nem föltétlenül jár együtt a hozzáértéssel, és a jövőben csak azok jelentkezhetnek az igazgatói posztra, akik rendelkeznek a szükséges engedéllyel. Az engedélyhez részt kell venni egy képzésen, valamint le kell tenni a hozzá tartozó komplex vizsgát. Eddig a képzést követően összesen 362 iskolaigazgató vizsgázott az Oktatási Minisztérium bizottsága előtt, ami a teljes létszám húsz százaléka. A tervek szerint 2021 végéig az összes oktatási intézmény igazgatója megszerzi a szükséges engedélyt.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, hogy a tartomány területén működő oktatási intézmények esetében tartományi hatáskörbe tartozik az iskolaigazgatói licencek megszerzésének megszervezése. A képzések már megkezdődtek, az első vizsgákra két héten belül fog sor kerülni. Az igazgatók vizsgáztatására vonatkozó elképzelés alapja, hogy megfelelő képességű szakemberek kerüljenek az oktatási intézmények élére annak érdekében, hogy minél eredményesebb munka folyjon bennük.

– Az idén született meg az a minisztérium által elfogadott szabályzat, amely részletesen meghatározza a vizsga és a képzés folyamatát. A képzés individuális, vagyis függ a jelölt szakmai végzettségétől, gyakorlatától, elért eredményeitől. A legkorszerűbb vezetési és pedagógiai módszerekkel ismertetik meg a jelöltekkel. Miután lezajlott a képzés, a jelölt bejelenti a vizsgát.

A vizsgázás menetéről az oktatási titkár elmondta, hogy az három részből áll. A képzést követően a jelöltnek el kell végeznie egy gyakorlati kutatómunkát, a vizsga első részében az erről szóló jelentést értékeli a bizottság. A második részben a jelölt tudását és képességeit mérik föl, megvizsgálják, kompetenciái mennyiben fedik a szakmai szabványokat. Itt a pedagógiai, vezetői, menedzseri, szakmai képességeket vizsgálják. A vizsga harmadik része a portfólióról szól: a jelölt bemutatja, mi mindennel foglalkozott korábbi munkaévei során, milyen eredményeket ért el mint vezető vagy pedagógus.

Hozzátette, a kisebbségi nyelvű oktatásban dolgozó pedagógusok kérhetik, hogy a képzés és a vizsga magyar nyelven történjen. Jelenleg, az átmeneti időszak során az oktatási intézmények igazgatóinak két évük van arra, hogy a képzésen részt vegyenek, és levizsgázzanak, a jövőben pedig várhatóan csak az jelentkezhet majd igazgatónak, aki már rendelkezik a szükséges engedéllyel.

Nyitókép: Két évük van az iskolaigazgatóknak a szakvizsgára