2024. április 26., péntek

Kántori kihívások napjainkban

Egyházzenei konferenciát tartottak a zentai Jézus Szíve-templomban

Egyházzenei konferenciának adott otthont november 16-án és 17-én a zentai Jézus Szíve-templom. A kétnapos program pénteken templomlátogatásokkal és szakmai tanácskozással kezdődött, majd szombaton szakelőadásokkal folytatódott.

Borbély Zoltán előadása a Jézus Szíve-templomban (Szabó Nóra felvétele)

Borbély Zoltán előadása a Jézus Szíve-templomban (Szabó Nóra felvétele)

A konferencia annak is bizonyítéka, hogy az egyházzene iránt igenis van érdeklődés, nemcsak a papság körében, hanem a templomi gyülekezetekben is, hiszen igen szép számban összegyűltek a hívők, hogy meghallgassák az előadásokat. A hétvégi program szervesen kapcsolódott az Európai Unió Interreg-IPA pályázatának rendezvényeihez, ami a Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési programot takarja. Ez a pályázati rendszer tette lehetővé egyebek mellett a Jézus Szíve-templom belsejében található tartóoszlopok renoválását, amely jelenleg is folyamatban van, valamint a padlófűtéssel ellátott létesítmény padlójának újracsempézését. Mindezek azt mutatják, hogy a felújítás megindult, szépíteni, modernizálni kívánják egyházi közegük fő pillérét, amire lehetőségük is nyílik.

A mostani konferencia a Kántori kihívások napjainkban címet viselte, vagyis aktuális témát ragadott meg, hiszen a kántorok kétségeik, lehetőségeik és reményeik közepette saját hitükkel teszik olyanná a liturgiát, ami a szent zene egyházi konstitúciójának is megfelel.

– A kántori kihívások napjainkban sem szűnnek meg, ugyanúgy, ahogy évszázadokkal ezelőtt is megvoltak a nehézségek, akár az útmutatásról, a gyülekezet tagjainak oktatásáról és jó irányba tereléséről, vagy akár Jézus jelenlétének a bizonyításáról legyen szó – mondta Miklós Réka, a rendezvény fő szervezője.

A szombati program első előadója mgr. Borbély Zoltán orgonaművész, a Cor Jesu Alapítvány igazgatója, az alapítvány keretében működő Vajdasági Magyar Katolikus Kántorképző orgona-szakreferense volt, aki A népének – harmonizációk címmel tartott előadást, illetve a magyar orgonaépítészet rejtelmeibe engedett betekintést. Őt követte ft. Szakály József címzetes főesperesnek, a kántorképző liturgika- és népénekoktatójának az előadása, aki A kántor és az egyházi év kihívásai címmel referált, majd dr. Miklós Réka, a kántorképző gregorián- és hangképzés-szakreferense következett Az előénekes és a zsoltározási formák című előadásával. Tari László zentai helytörténész A kántor és a szakrális tér: a zentai templomok címmel tartott előadást a zentai egyházzenei konferencián, amelynek programja az előadások és a közös ebéd után helytörténeti sétával zárult, Tari László vezetésével.