2024. március 19., kedd

Fiatalok a saját közösségükért

Az elmúlt évben hat európai uniós város mellett Zenta önkormányzata is részt vett az Erasmus+ pályázaton

Az egy éven át tartó program elsődleges célkitűzése az volt, hogy az érintett területeken élő fiatalok felkutassák a környezetükben lévő közösségi területeket, és meghatározzák, miképpen is lehetne azokat felújítani, illetve a későbbiekben hasznosítani – nyilatkozta Perpauer Attila, a községi tanács művelődési és oktatási ügyekért felelős tagja, aki elmondta, az uniós projektumban az észak-bácskai város mellett Magyarországról Veszprém, Lengyelországból Tarnów, Szlovákiából Nyitra, Németországból Bottrop, Szlovéniából Ptuj város önkormányzata vett részt.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Perpauer Attila ezenkívül kiemelte, hogy az önkormányzatoknak idővel meg is kell valósítaniuk a fiatalok által felvázolt programokat, ugyanakkor az önkormányzat közösségi gondolkodásra is ösztönözni szeretné a fiatalokat. A projektum zárókonferenciáját éppen ma rendezik meg Veszprémben, ahol a résztvevőknek egy prezentációt kell előadniuk. A zentaiak bemutatójukban a Népkert felújítását tűzték ki céljukként, ezen belül is a medencék melletti „Brekeke-tóra”, illetve a közelében lévő játszótérre és zöldfelületekre összpontosítottak – mesélte Huszák Gábor, az egyik zentai fiatal. Így a tó köré padokat és grillezőhelyeket építenének ki, a játszóteret korszerűsíteni szeretnék, és kültéri fitneszre is alkalmassá tennék, a zöldfelületen kutyafuttatót és szabadtéri színpadot is létesítenének, ahol különféle rendezvényeket is lehetne szervezni – ecsetelte Györe Kitty zentai gimnazista, aki elmondta, hogy a projektum keretében megtartott konferenciákon nagyon jól érezték magukat, és betekintést nyerhettek a közreműködő országok fiataljainak életébe.

Az uniós pályázat célkitűzései között szerepelt az is, hogy összekovácsolja a fiatalokat, hogy tapasztalatot cseréljenek egymással, és barátságok születhessenek – emelte ki Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének az igazgatója, aki a zentai fiatalok tanácsadójaként működött közre. Laskovity Kornél elmondta, számára az volt a legfontosabb tapasztalat, hogy a pályázaton részt vevő uniós országok is Szerbiához hasonló gondokkal küszködnek, mivel számukra is komoly gondot jelent az elvándorlás, ugyanakkor a program azért tekinthető rendkívül lényegesnek, mert a fiatalok vázolták fel, hogy miképpen tudnák élhetőbbé tenni a saját településeiket, és a zentaiak esetében a Népkert területe azért tűnt különösen érdekesnek, mert rengeteg potenciállal rendelkezik, a város közvetlen közelében helyezkedik el, és olyan tartalmakkal is fel van ruházva, amelyeket tovább lehet fejleszteni.

A veszprémi háromnapos konferencia célja egyben, hogy a program lezárásakor alakuljon egy olyan szervezet, tanács, amely fiatalokból áll, és tagjai megfigyelőként hosszú távon részt vehetnek az önkormányzatok döntéshozatalában.