2024. április 26., péntek

Az idén nem lesz egyszeri segély

Ebben az évben nem kapnak év végi külön juttatást a kisnyugdíjasok, de jövőre kétszer is számíthatnak rá – tudta meg a Večernje novosti. Értesülése szerint 6000 vagy 7000 dinárt kapnak két ízben is mindazok, akiknek a nyugdíja kevesebb mint 32.285 dinár. Az országban hozzávetőlegesen 1,3 millió ilyen nyugdíjas van.

Tavaly novemberben minden nyugdíjas 5000 dináros egyszeri támogatást kapott, és számítottak erre az idén is, ám az illetékesek azt mondják: mivel nemrégiben szüntették meg a járandóság ideiglenes csökkentéséről rendelkező törvényt, vagyis visszaállították a 4 évvel ezelőtti összeget, az államkasszában nem maradt pénz a segélyre.

Momo Čolaković, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának (PUPS) illetékese úgy tudja, hogy tavasszal és ősszel érkezhet a segély.

„Külön törvénycikk alapján tervezik az idősek megsegítésének ezt az új formáját. Ugyanakkor nemcsak az alacsony nyugdíjakat, hanem minden nyugdíjat össze kell hangolni az infláció és a nemzeti össztermék alakulásával, erről a kormány dönt majd. Úgy gondolom, hogy az államon kívül a helyi önkormányzatoknak is gondoskodniuk kell azokról, akiknek nagyon alacsony a nyugdíja” – mondta Čolaković.

A Novosti emlékeztet arra, hogy a nyugdíjasoknak kifizetett egyszeri segélyre 2016-ban 8,5, tavaly pedig 8,85 milliárd dinárt fordítottak.