2024. április 26., péntek
KICK-BOX

A full-contacté volt a főszerep Zentán

Szombaton a Zentai Sportcsarnokban rendezték meg a full-contact kick-box országos bajnokságot a serdülők, a juniorok és a felnőttek mezőnyében. A Tisza menti városba összesen 122 nevezett versenyző érkezett, 26 klubot képviselve. A hivatalos megnyitóra reggel 8-kor került sor, a ringben pedig 11 órától zajlott a küzdelem. A kick-box látványos szakágában a küzdőtér szabályos ökölvívó-szorító, a ruházat hosszú nadrág. A ringben a vetélytársak célja a mielőbbi leütés vagy kiütés, s ellentétben a kick-lighttal, itt engedélyezett a teljes erejű ütés és rúgás, támadható a test és a fej, valamint ún. lábsöpréssel a láb is. A mérkőzés természetesen végigmehet, s amennyiben nincs kiütés, a bírók pontozás alapján döntenek a győztes kilétéről.

Halász Mihály, az esemény fő szervezője, valamint a Zenta Budoklub vezetője lapunknak elmondta, hogy nem feltétlenül a kevés néző miatt aggódik, sokkal inkább a versenyképesebb utánpótlást hiányolja, hiszen úgy látja, egyre kevesebb a gyerek, aki örömmel és kitartással választja nemcsak a kick-boxot, hanem bármely más sportágat.

„Nem vagyok marketingszakember, és arra már nincs erőm, hogy a szervezés mellett még a nézősereg bevonzásával is foglalkozzak. Pár hónapon belül sikerült két nagyszabású versenyt rendeznünk itt Zentán, az első a kick-light ob volt, most pedig a full-contact zajlott le sikeresen. Hozzá kell tenni azt is, hogy két hét múlva szintén a budoklub segítségével lesz majd Moholon a K1 vajdasági bajnoksága, amellyel talán tudjuk egy kicsit népszerűsíteni a sportot, és fontos mérföldkő lesz ez Bajić Halasi Évának is, aki immáron mint edző lesz jelen. Valahogy minden és mindenki közömbössé vált, eljutottunk odáig, hogy az életünk nagy része áthelyeződött a virtuális világba. A közösségi hálózatok és számítógépes játékok azonnali megelégedést okoznak, és az esetleges fájdalmakat sem élik meg fizikai mivoltukban a fiatalok. Persze, ezért nem az új generációt hibáztatom, sokkal inkább minket, szülőket, akik ajándéknak inkább mobiltelefont, tabletet választanak, mintsem valóban hasznos dolgokat. Ameddig ez nem változik – márpedig nem fog –, addig a valódi sportok egyre inkább háttérbe szorulnak majd” – nyilatkozta Halász.

Amint az már fentebb kiderült, Bajić Halasi Éva a jövőben edzőként folytatja pályafutását, saját bevallása szerint még egyszer, utoljára ringbe szállt. S ha már ott volt, nyert is, ugyanis a felnőtt nők mezőnyében 70 kg-os kategóriában első helyezést ért el, akárcsak a 65 kg-ig terjedő kategóriában klubtársa, Kéri Valentina. A hazai pályán a közönség is szerencsét hozhatott a zentai klubnak, hiszen 18 nevezett versenyzőjükből 14-en is újabb éremmel gazdagodtak.