2024. április 26., péntek

Kilencvenöt éves az Aeroklub Novi Sad

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A városházán nemrégiben megünnepelték a klub fennállásának a 95. évfordulóját. Kiemelkedő munkájáért elismerésben részesült Sava Ostojin, a klub legidősebb tagja, továbbá Željko Petrović, a szárazföldi hadsereg vezére, Duško Žarković, a légierő és a légi védelem kiemelkedő tagja, Labud Bulatović, a Szerbiai Légierő Egyesületének az elnöke, valamint Miloš Vučević, Újvidék polgármestere. – Nemcsak azt kívánom, hogy az Aeroklub Novi Sad visszanyerje régi hírnevét, hanem szeretném, ha új, megvalósítható terveket fogalmaznának meg. Számíthatnak a támogatásunkra, ahogyan az eddigi évek folyamán is, mert megérdemelték eddigi munkájukkal, az utóbbi időben nagyon sok gondot sikerült megoldaniuk. Legyen az égen minél több repülő, vitorlázó repülőgép, ejtőernyős. Gondolok itt a katonai repülőgépekre, ejtőernyősökre is, azokra, akik védik hazánkat, de természetesen azokra is, akik sportolnak, vagy szeretik a légi sportokat. Szeretném, ha megőriznék a hagyományokat, de főként azt, hogy fejlesszék a szervezetet, a klubtagságot, és ha majd a százéves évfordulót ünnepelik, akkor számos sikerről, újításról számoljanak be. Szeretném ha új tagozatok nyílnának a klubban, és újabb sikerekkel gazdagodna a szervezet az elkövetkező időszakban – mondta a polgármester.

Dragoljub Samardžić, az Aeroklub Novi Sad elnöke emlékeztetett arra, hogy 1923. november 11-én Gedeon Dunđerski vezetésével ünnepélyes keretek között az újvidéki városházán megalapították a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság első repülőklubját. Újvidék ezután hamarosan a légi közlekedés regionális központjává vált, Zajolon kialakították az első katonai repteret, valamint megépült az Ikarus repülőgépgyár.

Az Aeroklub Novi Sad ma a cseneji reptéren működik, nagyon sok sikeres ejtőernyős került ki a klub tanítványai közül. A klub folyamatosan légi bemutatókat, ejtőernyős és vitorlázó-repülőgépes versenyeket szervez.