2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS

„Vagy győzöl, vagy tanulsz a vereségből”

A zentai BeeHome Közösségi Ház korábban színészek, filmrendezők, énekesek és menedzserek életpályáját mutatta be a Példakép(p) című rendezvénysorozat keretein belül, ezúttal két sportoló kapott helyet a rivaldafényben. A csütörtök esti beszélgetés főszereplői Nemes Máté és Nemes Viktor birkózók voltak, akik több Európa- és világbajnoki éremmel rendelkeznek. A felvezetésből rögtön fény derült az egyik legfontosabb kérdésre, miszerint az ikertestvérek közül Viktor az idősebb, nagyjából öt perccel.

A diskurzus kötetlenül zajlott, a Nemes testvérek igazi birkózókhoz méltóan lazán és gyakran szellemes megnyilvánulásokkal szórakoztatták az egybegyűlt közönséget. A műsor elején megtudhattuk, hogy Viktor a sport mellett a tanulást sem hanyagolja, jelenleg egy belgrádi egyetemen koptatja a padokat, amikor erre van lehetősége, Máté pedig egyelőre szünetelteti az állami intézményben megkezdett tanulmányát, hiszen a folyamatos edzőtáborok mellett nincs lehetőség arra, hogy az előadásokon is részt vegyen. Hamar megtudhattuk azt is, hogy s testvérpár szerint a birkózás a legszebb és egyben legkomplexebb sport, mert soha nem tudni, mi fog történni, egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az ember a vesztes oldalon találja magát. Azt ugyanakkor mindketten kiemelték, hogy a csapatsportokkal ellentétben az egyéniben csak és kizárólag saját magára számíthat mindenki, és a szakmai sikerekért nagyon keményen meg kell dolgozni. Máté szerint a koncentráció hiánya könnyen vereséget okozhat, de a megingás milliónyi dologból eredhet: rossz éjszakai alvás, nem megfelelő fogyás, zavaros gondolatok. Elmondása szerint valami ilyesmi történt Viktorral is az idei világbajnokságon, hiszen végig ott volt mellette, segítette a felkészülésnél, és minden szőnyegre lépés előtt együtt melegítettek, ám míg este topformában küzdött, reggel már érezhetően gyengébb volt. Viktornak sikerült összeszednie magát, s a bronzéremnek is nagyon örült. Az est házigazdájának, Máriás Endrének a kérdésére válaszolva Viktor elárulta, hogy ebből a kisebb gödörből a barátok és a családtagok segítségével mászott ki, és elsősorban mentálisan kellett rendbe hoznia magát.

Érdekesség, hogy a felmenők között szorosabb sportkötelék nincs, de gyerekkorukban annyi felesleges energiájuk volt a birkózóknak, hogy gyakran a saját korosztályuk edzése után a felnőtteket is megnézték, és utánozni próbálták az akkori példaképeket. A beszélgetés legviccesebb pillanatait az óvodáskori emlékek felidézése jelentette. Az ikrek bevallása szerint előfordult, hogy elpáholtak vagy fára zavartak egy-két kölyköt, hiszen ők mindig létszámfölényben voltak. Az iskolában egyébként nem voltak rossz tanulók, ám ez nagyban köszönhető édesanyjuknak, aki a kezdeteknél ott volt mellettük, a felsőbb osztályokba lépve azonban már elegendő volt egy kis órán való figyelem.

Nemesék szerint a birkózásnak köszönhetően rengeteget tanultak nemcsak a sportról, hanem az életről is, hiszen a fegyelmet és a kitartást bárhol tudják kamatoztatni. A kezdeti sikerekről Máté elmondta, hogy nagyon nehéz volt bekapcsolódni a versenyek ütemébe, és ha nincs meg bennük a megfelelő elkötelezettség, nem jöttek volna az eredmények sem. Viktornak az első érem megszerzése volt a legfontosabb, azóta pedig nyilvánvalóan változott számára a siker megítélése, hiszen nagyobb elvárásai vannak magával szemben. A műsor kulcsmondata is a nehézségek taglalásakor hangzott el, ugyanis Viktor szerint nem létezik vereség a birkózásban. „Vagy győzöl, vagy tanulsz a vereségből” – mondta a friss vb-bronzérmes.

Arra kérdésre, hogy mi a legszebb ebben a sportban, azt a feleletet adták, hogy a versenyek utáni két-három hét a legélvezetesebb, mert lelkiismeret-furdalás nélkül ehetnek, amit csak akarnak. A jövőbeli tervekről nyilatkozva Máté beszélt, a cél az, hogy mindketten ott legyenek az olimpián. Viktor a magánéleti síkot előtérbe helyezve azt szeretné, ha ők és családtagjaik is egészségek lennének.

A zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című nyilvános beszélgetéssorozata az Adai Színtársulat Kulturális Egyesület, az Intellektus Civil Szervezet és a TM-People International Kft. szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Zenta Község Önkormányzata és Zenta Község Ifjúsági Tanácsa támogatásával valósul meg.