2024. április 26., péntek

Soltész: A szerb kisebbség számíthat a magyar kormányra

A Nikola Tesla szerb iskolaközpont bővítését kétszázmillió forinttal támogatták

Tegnap, pénteken a budapesti Nikola Tesla szerb iskolaközpont fennállásának 25. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak, melyen részt vett Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter és Soltész Miklós, Magyarország egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

„A szerb kisebbség számíthat a magyar kormányra – mondta beszédében Soltész Miklós. Az államtitkár hangsúlyozta: a Kárpát-medence népeinek múltbeli kapcsolatában sok a negatívum, és a „mi felelősségünk és feladatunk, hogy gyógyítsuk a sok-sok sebet, és erősítsük egymást”. Soltész Miklós történelmi jelentőségűnek és más országok számára is példaértékűnek nevezte Szerbia és Magyarország elmúlt években kialakult kapcsolatát.

Hozzátette: a két nemzet egymásra van utalva, legyen szó akár a délvidéki magyarok és a többségi szerb, akár a magyarországi szerbek és többségi magyar társadalom kapcsolatáról. A szerb nemzet akkor is számíthat Magyarország kiállására, ha más országokban valamilyen támadás éri a szerb kisebbséget. „Mi ki fogunk állni mellettük, mert tudjuk, mit jelent, amikor a magyar kisebbséget elnyomják” – fogalmazott.

Soltész Miklós kitért arra: a Nikola Tesla szerb iskolaközpont bővítését kétszázmillió forinttal támogatta a kormány, a következő időszakban pedig 2,4 milliárd forintot költenek a magyarországi szerb iskolarendszer fejlesztésére Lóréven, Battonyán és Szegeden.

Az iskola tanulóinak műsora (fotó: MTI)

Az iskola tanulóinak műsora (fotó: MTI)

A Nikola Tesla iskola diákjaihoz szólva azt mondta: rajtuk múlik, hogy megőrzik és továbbadják-e azt a kultúrát, amelyet az iskolában kaptak.

Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter arról beszélt: Szerbia igyekszik eleget tenni a kisebbségi jogok védelmének, és jó az együttműködés a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség között. Elmondta: a magyar állam minden fontos programjukat támogatja, nemcsak itt Magyarországon, hanem a Vajdaságban is, ahol „közösen igyekeznek biztosítani a kétnyelvű oktatást a magyarok lakta területeken”.

Az ünnepségen elhangzott: Magyarországon a szerb oktatás története a 18. századig nyúlik vissza. A 20. század elején minden szerb iskola egyben felekezeti iskola is volt, így 1948-ban, amikor a kommunista hatalom minden felekezeti iskolát államosított, a szerb felekezeti iskolákat is bezáratta. Ekkor Pomázon délszláv állami iskolát nyitottak. Az intézmény később Budapestre költözött. A délszláv válság után a szerb és horvát iskola kettévált. Hivatalosan 1993-ban kezdte meg működését Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az intézmény 2008-ban vette fel Nikola Tesla fizikus, feltaláló nevét.