2024. április 26., péntek

Zaciba adják az aranyat

Többnyire arany ékszereket és más nemesfémeket adnak zálogba az újvidéki polgárok, de vannak olyanok, akik az autójukat is felkínálják, ha sürgősen pénzre van szükségük. A mai nehéz világban a rászorulók a zálogházakra, mint egyfajta megváltóra tekintenek, hiszen bárkinek kölcsönöznek pénzt, ha cserébe valamilyen értéktárgyat kínálnak fel, a diszkréció pedig száz százalékosan garantált. Úgy a kliensek, mint a zálogházak érdeke miatt is, a titoktartás ebben a munkában a legfontosabb, és valójában ezért sem kívánnak nyilatkozni a zálogházak tulajdonosai a médiáknak. Újvidéken szinte mindegyik városrészben több zálogház is található, számuk jóformán a pénzváltókkal vetekszik, legalább egy tucatnyit bejártunk, de csak egyben voltak hajlandóak pár általános információval szolgálni.

A leggyorsabban így jutnak készpénzhez (Illusztráció – Dávid Csilla)

A leggyorsabban így jutnak készpénzhez (Illusztráció – Dávid Csilla)

– A polgárok leginkább kisebb értékű arany ékszereket tesznek zálogba, nagyon ritkán fordul elő, hogy nagyobb értékű nemesfémet hoznak. Emellett karórákat, elektronikai cikkeket, laptopokat, mobiltelefonokat, kerékpárokat és hangszereket, valamint előfordult már, hogy autót is felkínáltak biztosítékként. Valójában minden szóba jöhet, aminek értéke van, hiszen abban az esetben mi is biztosak lehetünk benne, hogy a kliens visszajön a zálogba adott tárgyért. A zálogház a valódi érték felét kínálja fel az ügyfélnek. Mondjuk, ha egy használt gitár 8000 dinárba kerül, akkor mi 4000 dinárt tudunk adni érte, ez azért van így, mert ha az egész összeget kölcsönöznénk, a kliens lehet vissza sem jönne, és nekünk nem az a célunk, hogy felvásároljuk a tárgyakat. Leggyakrabban ötezertől tizenötezer dinár készpénzért váltanak be értéktárgyakat a polgárok. Ritkább esetben beszélünk nagyobb értékről, mint például 40–50 ezer dinárról – mondta a zálogház tulajdonosa, aki nem kívánt bemutatkozni.

A zálogba adott vagyontárgyakat mintegy három-négy hónapig tárolják. A zálogházak a meghatározott összeget egészben fizetik ki, a kliensnek pedig jogában áll részletekben visszaadni. Viszont, egy meghatározott összegű kamatra számíthat az ügyfél, ezért is igyekeznek minél hamarabb visszaváltani értéktárgyaikat. A zálogba adásnak pedig igen sokféle oka lehet.

– Leginkább azért használják szolgáltatásunkat, mert késnek a fizetések. Az ilyen esetekben már 5–10 napon belül visszafizetik a kölcsönvett pénzt. Továbbá azok is kölcsönöznek, akiknek a munkaadó valamilyen oknál fogva nem fizeti ki a bért. Képzett, a szakmában sikeres vagy valamilyen funkcióban lévő emberek is felkeresnek bennünket, hiszen nekik is valamilyen oknál fogva hirtelen egy meghatározott pénzösszegre lehet szükségük. Viszont, nagy számban vannak azok, akik a szerencsejátékok miatt fordulnak hozzánk. Sőt azok is kölcsönöznek, akik problematikus életet élnek. Természetesen ők titkolják azt, hogy miért van szükségük pénzre, de mi a tapasztalatnak köszönhetően hamar rájövünk. Leginkább a 25-től 35 éves korosztály járatos nálunk, és szinte  azonos arányban vannak a férfiak és a nők – nyilatkozta a tulajdonos.

Amint azt megtudtuk, nagyon ritkán fordul elő, hogy a zálogba adott értéktárgyakat nem váltják vissza a polgárok, hiszen tudatában vannak annak, hogy az értéke sokkal nagyobb, mint amennyit a zálogházban kaptak érte, vagy a tárgynak szentimentális értéke is van számukra, mint például a jegy- vagy a karikagyűrű esetében. Valójában a zálogházak szolgáltatását azok a polgárok veszik igénybe, akiknek azonnali pénzre van szükségük. A visszaadási határidőről magának a kliensnek kell gondot viselni, hiszen a zálogházaknak nem áll jogukban értesíteni őket.

– Nekünk nincs jogunk arra, hogy felhívjuk vagy üzenetet küldjünk az ügyfélnek, hiszen nem kívánjuk zaklatni a családtagokat, és ezzel további problémákat okozni számukra. Kivéve abban az esetben értesítjük őket, ha ezt előzetesen megbeszéltük, mert az adott személy feledékenynek vallja magát. A diszkréció fontos része a munkának, nem áruljuk el senkinek sem a személyes adatokat. Még a családtagoknak sem, ha esetleg valamit sejtenek, vagy a bizonylati papírral beállítanak hozzánk érdeklődni. Csakis annak a személynek a jelenlétében tudunk információkkal szolgálni, aki zálogba adta az adott tárgyat. Természetesen a zálogházak az értéktárgyakat nagy felügyelet és ellenőrzés alatt tárolják, hiszen felelősséget érzünk azon tárgyak iránt, melyeket az ügyfelek felkínáltak. Az értéktárgyakat titkos helyen és széfekben tároljuk, ezzel is óvva a lopók elől – hangsúlyozta beszélgetőtársunk.

A zálogházak munkamenetéről és vezetéséről hazánkban keveset lehet tudni. Szolgáltatásaikat nagyon sokan kétségbe vonják, és semmi esetben sem igényelnének tőlük pénzt, sőt szükség esetén a zálogházak közelébe sem merészkednének. Tevékenységüket az uzsorások munkájához hasonlítják. Másrészt azok, akik részt vesznek a megegyezésben, azt állítják, hogy ez a legegyszerűbb, legkönnyebb és leggyorsabb pénzhez jutási módszer.

– A mai világban a legtöbb embernek nincs honnan és kitől kölcsönkérni egy adott összeget, ha hirtelen szüksége van rá, azért, hogy valamit áthidaljon. Olyan világban élünk, hogy a rokonok, barátok, ismerősök sem adnak szívesen kölcsön, hiszen bizonytalanok. Akinek pedig hitel kell, annál gyakran szégyenérzet is jelentkezik. Azért is fordulnak a zálogházak szolgáltatásához, mert abban az esetben senkinek sem kell magyarázatot adni kérelmükről, senkinek sem nyújtanak be igazolást. Amikor pedig visszafizetik a pénzt, és magukhoz veszik értéktárgyaikat, hálásan megköszönik szolgáltatásunkat, mintha mi sem történ volna – mondta végezetül a zálogház tulajdonosa.