2024. március 28., csütörtök

Szavazás gombnyomással

Digitális technika a topolyai képviselő-testület üléstermében – Elfogadták a községi költségvetés módosítását

Topolya község tegnapi, sorrendben 20. képviselő-testületi ülése 40 képviselő jelenlétével vette kezdetét, és kisebb-nagyobb fennakadásokkal immár élesben is használatban volt a digitális ülésvezető-szavazatszámláló rendszer.

Digitális ülésvezetés, szavazatszámlálás a topolyai képviselő-testület ülésén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Digitális ülésvezetés, szavazatszámlálás a topolyai képviselő-testület ülésén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A napirenden szereplő 19 téma közül valamennyit szavazattöbbséggel, egy-két kérdést kivéve vita nélkül elfogadtak a képviselők. Az ülés első két órájában a korábban felszerelt MikroVoks szavazatszámláló és ülésvezető rendszer lépéseit gyakorolták a képviselők, illetve a hálózat szerelését kivitelező vállalat illetékesei igyekeztek orvosolni a fennakadásokat. Ellenzéki kezdeményezésre hosszabb vita alakult ki a képviselői felszólalások időbeni korlátozásával és a rendszer megbízhatóságával kapcsolatban. Saša Srdić, a testület elnöke elmondta, hogy tapasztalatcserét folytatnak a MikroVoks használatáról más községekkel is, és mint mondta, ha a topolyai gyakorlat arra okot ad, akkor a rendszer beállításait módosítják. Miután a képviselők kézfeltartással történő szavazással formálisan elfogadták a digitális rendszer használatát, a többi napirendi pontról már gomblenyomással nyilvánítottak véleményt.

A legtöbb felszólalás, kérdés, javaslattevés Topolya ez évi költségvetésének újraelosztásával kapcsolatban történt, miután Fekete Ildikó, a községi pénzügyi osztály vezetője ismertette az ezzel kapcsolatos információkat.

– Az új költségvetési keret körülbelül 2 százalékkal növekszik az előző módosításhoz viszonyíva, ez valamivel több, mint 42 millió dinárt tesz ki. A módosított keret tehát közel 1 milliárd 8 millió dinár értékben lett meghatározva – nyilatkozta Fekete Ildikó, aki elmondta azt is, hogy a módosítást elsősorban a pályázati forrásokból származó eszközöknek köszönhetően tudták bővíteni.

Kislinder Gábor községi elnök a helyi közösségek el nem költött anyagi eszközeiknek köszönhető tartalékokról is szót ejtett.

– Több helyi közösségben maradtak meg olyan anyagi eszközök, amik valamilyen okból nem kerültek felhasználásra. Például, amikor a közbeszerzési eljárás lefolytatása után az előirányzott összegből kevesebb lett elköltve. Ehhez jöttek még a pályázatokból származó bevételeink, amiket az előírás alapján be kell építenünk a költségvetésbe. A legjelentősebb ilyen összeg a diákotthon építésének folytatására megítélt 25 milliós tartományi támogatás – mutatott rá Kislinder. Az ülésen elhangzott még, hogy a módosítás következtében keletkezett többletből Topolya az ipari parkba tervez egy új trafóállomást felépíteni. Továbbá a községben keletkezett diákutaztatási problémákat kezelik majd, illetve a tanügyi dolgozók útiköltségét további eszközökkel tudják majd támogatni. A költségvetési módosítás teret biztosít a felsőoktatási ösztöndíjak keretének az esetleges bővítésére is, mint ahogy a község a vártnál népszerűbb mezőgazdasági pályázatainak a kifizetésére. Továbbá a Sinkovics József Műszaki Középiskola szükségleteire, a Gimnázium villámhárító rendszerének kiépítésére is jut a keretből. Emellett a falvak egészségházainak tatarozására, illetve sportklubok kiemelkedő tevékenységére különítettek el eszközöket.

Az ülés napirendjén szerepelt még az önálló művészi, vagy más tevékenységet végző személyek utáni nyugdíj- és rokkantbiztosítási-, és egészségbiztosítási járulék folyósítása, megszavazták a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. 2018-as évre vonatkozóan a költségvetést terhelő kiadásait és a községi szülői tanács megalapításáról és kinevezéséről szóló határozati javaslatot. Döntés született a község tulajdonában levő ingatlanoknak a Komgrad Kommunális Közvállalat részére történő használatba adásáról, illetve jóvá hagyták a topolyai Piacfenntartó és Szolgáltató Közvállalat és a Komgrad alapszabályát. Kislinder Gábor községi elnök az ülés végén, a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy folyamatban van a 2019-es költségvetési tervezet kialakítása is, amit az ilyenkor előirányozott közviták után valószínűleg a soron következő december végi ülésen fogadhat el a testület.