2024. április 26., péntek

Tüzetes vizsgálat a PSG ellen

Megtörténhet, hogy kizárják a BL-ből a francia csapatot

A L’Equipe francia sportnapilap értesülései szerint az Európai Labdarúgó-szövetség tüzetes vizsgálatot indít a katari állam által finanszírozott párizsi futballklub ellen. A Neymart és Mbappét is a sorai között tudó együttes korábban 60 millió eurós büntetést kapott az UEFA-tól, ezúttal azonban nagyobb veszély fenyegeti őket, ráadásul pont a fentebb említett két sztárjuk átigazolása miatt. A 2014-ben kapott pénzügyi bírság után megtörténhet, hogy újra felnyitják a gyanús aktákat, s nagyító alá helyezik a brazil 222 milliós, valamint a francia tini 180 milliós klubváltását. A FIFA pénzügyi fair play szabályának értelmében a PSG-nek legalább 150 milliós bevételt kellene felmutatnia a könyvelésben, amellyel kiegyenlítené és lehetővé tenné Neymar és Mbappé szerződtetését. Amennyiben mindez nem történik meg, akkor a franciákat még ki is zárhatják az európai kupasorozatokból, hiszen „visszaesőként” súlyosabb büntetés várhat Nasszer Al-Khelaifi klubjára. @sz = n fm

Az legendák fiai is ott voltak a barcelonai konzulátuson (Fotó: MTI)

Az legendák fiai is ott voltak a barcelonai konzulátuson (Fotó: MTI)

Barcelonában tisztelegnek az Aranycsapat előtt

A magyar labdarúgás aranykorának, az Aranycsapatnak, valamint Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán spanyolországi sportsikereinek emléket állító nagyszabású kiállítást nyitottak meg ünnepélyesen a katalán testnevelési egyetemen (INEFC) hétfőn Barcelonában. „Megtiszteltetés az INEFC és a katalán kormány számára, hogy ebben az intézményben adhat otthont a kiállításnak” – mondta köszöntőjében Gerard Figueras, a katalán autonóm kormány sportért felelős főtitkára. Hangsúlyozta: a FC Barcelonának és a katalán sportnak „abban a szerencsében volt része”, hogy a legendás Aranycsapat tagjai közül hármat is soraiban tudhatott – Kubalát, Kocsist és Czibort –, akik a futballtörténet korszakalkotói voltak, és kulcsszerepet játszottak a Barca szurkolótáborának növelésében is. A mintegy 200 meghívott jelenlétében megtartott ünnepségen a beszédek között filmfelvételek idézték meg az Aranycsapat nagy pillanatait. Részleteket vetítettek az évszázad mérkőzésének nevezett, éppen 65 évvel ezelőtti rangadóból, amelyen a magyar válogatott 6:3-ra legyőzte a hazai pályán kilencven éve veretlen angol válogatottat a Wembley Stadionban. „Meggyőződésem, hogy a magyar embereknek a vérükben, a génjeikben van futball szeretete, és ez a rajongás jelentős mértékben köszönhető Puskás Ferencnek, Kubala Lászlónak, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak” – mondta Menczer Tamás. Az eseményen Magyarországot képviselő politikus szerint, amikor ők négyen még a pályán voltak, „mi tanítottuk a világot futballozni”, és bár mára a helyzet megváltozott, „várjuk azt, hogy mikor lesz legközelebb egy Kubalánk, egy Cziborunk, egy Kocsisunk vagy egy Puskásunk”. Felidézte, hogy hárman közülük az FC Barcelona „zsenijei” voltak, míg Puskás a Real Madridé, aki a két spanyol csapat örökös rivalizálása ellenére Kubala búcsúmeccsén mégis gránátvörös-kék mezben lépett pályára. „Ez egy olyan nagyszerű pillanat, amire csak a sport képes, mert ezek az emberek ugyan versenyeztek egymással, de barátok is voltak, szerették egymást” – hangsúlyozta.

Puskásnak ma már szobra áll Madridban, Kubalának pedig Barcelonában. A két pesti kölyökből a világ talán két legnagyobb hatású és legnépszerűbb futballklubjának korszakos hőse lett” – mondta SzöllősiGyörgy, a magyar futballhagyományok nagykövete, aki beszédében szólt arról is, hogy a két legendás játékost közismert segítőkészsége, nagyszívűsége miatt is rajongás és tisztelet övezte. A magyar labdarúgás aranykorát bemutató tárlat anyagát a Puskás Intézet állította össze, a több száz darabból álló gyűjtemény összesen húsz vitrint tölt meg a kiállítótérben. Az érmek, kupák, trófeák, korabeli újságcikkek, fényképek, relikviák között különlegességnek számít például Kubala László menekültútlevele, Puskás Ferenc futballcipője, amelyet az 1952-es olimpiai döntőn viselt, és az itt megnyert aranyérem Kocsis Sándortól. A december 15-éig látható kiállítás a Puskás Intézet, az FC Barcelona, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a barcelonai magyar főkonzulátus, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének Nagy Béla-programja támogatásával jött létre.