2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS – U23-AS VB, BUKAREST

Kolompár a bronzmeccsig juthatott volna

Élete eddigi legnagyobb lehetőségét puskázta el Kolompár Szebasztián a Bukarestben zajló U23-as világbajnokságon. A felsőhegyi fiatalember az 55 kg-osok nyolcaddöntőjében a hazai Titát győzte le 3:1-re, majd a negyeddöntőben nagy csatában 2:1-re kikapott a későbbi döntős orosz Kabalojevtól, de ez nem szegte kedvét, mert a vigaszágon az első menetben 5:0-ra vezetett a japán Ogava ellen, s itt már a zsebében volt a bronzmeccs. Igen ám, csak ez olyan sportág, hogy egy pillanat figyelmetlenség romba dönti a versenyző összes addigi igyekezetét, így járt Szebi is, akit ellenfele úgy eldobott, hogy aztán be is tusolta.

Nagyon szurkoltunk névrokonának, a magyarkanizsai Nagy Szebasztiánnak is, aki a 67 kg-os súlycsoportban szintén győzelemmel rajtolt a fehérorosz Baranau ellen (7:2), de amilyen könnyen nyert a selejtezőben, olyan könnyen kapott ki a nyolcaddöntőben, ahol a norvég Thorensen már 6:0-ra vezetett ellene az első menet után, s a másodikban is ő szerzett pontot. Az északit a negyeddöntőben a magyar Losonczi Ottó verte meg, aki tegnap este a bronzéremért birkózott a japán Nakahasival.

A szerb csapatból a rendes sportélethez és felkészüléshez visszacsalogatott belgrádi óriás, Boban Živanović (130 kg) szereplését érdemes még kiemelni, aki egyedüliként két győzelemmel fejezte be a szereplést. A selejtezőben az ukrán Voznjukot 9:0-s technikai tussal múlta felül, a nyolcaddöntőben 4:0-ra győzte le az amerikai Schultzot, de a törökök döntősével, Yildirimmel már nem bírt (1:10), s a vigaszágon is súlyos vereséget (0:8) szenvedett a norvég Marviktól, így a szerb csapat ezúttal érem nélkül maradt, mert Aleksa Erski (72 kg), Žarko Dickov (82 kg) és Đorđe Pešut (97 kg) sem alkotott maradandót, mindannyian az első körben kikaptak, és kiestek.

A magyarok sem brillíroztak az első napon, de tegnap már három éremszerzési lehetőség is nyílt előttük, hiszen a már említett Losonczin kívül a 97 kg-os Török Zsolt döntőt vívott az orosz Golovinnal, Lévai Tamás (72 kg) pedig a bronzéremért küzdhetett meg az ukrán Politajevvel.

A lányok is megkezdték a versenyt. A magyarok közül Galambos Ramóna (55 kg) és Szmolka Nikoletta (68 kg) a negyeddöntőig jutott, ott az előbbi 3:2-re kapott ki a kínai Oujangtól, utóbbi pedig 7:0-ra a mongol Munkhbattól.

Világbajnokok, kötöttfogás, 55 kg: Nugzari Curcumia (grúz). 63 kg: Kacuaki Endo (japán). 77 kg: Daniel Cataraga (moldovai). 87 kg: Szemen Novikov (ukrán). 130 kg: Zviadi Pataridze (grúz).