2024. április 26., péntek

Száznyolcvan millió dinár erdészeti célokra

Az erdősítés továbbra is az első számú tervek között szerepel

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság képviselői tegnap vissza nem térítendő támogatásokról kötöttek szerződést vajdasági közvállalatokkal és a helyi önkormányzatok vezetőivel térségük fásított területeinek növelése és a faiskolai termelés bővítése érdekében.

A támogatások összértéke 21,5 millió dinár, ebből 14 milliót a tartományi titkárság fedez. Összesen 21 szerződést írtak alá az illetékesek, amelyek közül kilenc Vajdaság erdősítését, 12 pedig a faiskolai termelés javítását hivatott elősegíteni.

– Az erdészet terén az idei támogatások összértéke 180 millió dinár, ugyanis nemrégiben három szerződést kötöttünk az erdei utak kiépítésének a támogatásáról, amelyeknek összértéke160 millió dinár. Az idén szeptemberben módosítottuk a tartományi kormány éves erdészeti programját, tekintettel a faiskolák jelentős mértékű érdeklődésére. Az új pályázat jelenleg is nyitva áll – mondta Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár.

Vajdaságban alacsony, mindössze 6,7 százalékos az erdősített területek aránya, mutatott rá Vuk Radojević. Kiemelte, hogy a hosszú távú tervek között elsődleges helyen szerepel a térség fásított területeinek a növelése. Hozzátette, hogy mindez nagymértékben függ a helyi önkormányzatok közreműködésétől, hiszen rajtuk múlik az első lépések megtétele. Az erdősítéshez szükséges projektumdokumentáció kidolgozásához pedig ingyenes segítséget kaphatnak a helyi önkormányzatok, amelyet a tartományi kormány az alföldi erdészeti és környezetvédelmi intézettel karöltve tesz lehetővé.

Az erdősített területek hiánya leginkább Szécsány és Nagykikinda, valamint Nagybecskerek községekben érzékelhető. Ezért az idén Szécsány község képviselői – ahol jelenleg mindössze kétszázalékos az erdősített területek aránya – megtették az első lépéseket térségük fásított területeinek növelése érdekében.

– Az idén először pályáztunk a tartományi titkárságnál. A kétmillió dinár értékű támogatás révén mintegy 13 hektáros területen valósulhat meg az új facsemeték ültetése – mondta Milenko Vilić, a helyi kommunális közvállalat igazgatója.

Đorđević Edvárd, a zentai kommunális közvállalat képviselője lapunknak elmondta, hogy Zenta községben szintén hiány mutatkozik a fásított területek mértékében.

– Jelenleg 1,5 hektáros terület erdősítésére kértünk támogatást. A későbbiekben több hektár fásítását is tervbe vettük, most e pályázat volna az első lépés az ügy megvalósításában. Facsemeték vásárlására és a talaj előkészítésére fordítjuk a titkárságtól kapott pénzösszeget. A tervek között szerepel egy mintegy öt hektár nagyságú terület erdősítése az elkövetkező egy vagy két éven belül.