2024. április 26., péntek

Folyamatos harc a cukorbetegség ellen

Szerbiában mintegy hétszázötvenezer, Szenttamáson pedig több mint ezer ilyen beteget tartanak nyilván

A cukorbetegség világnapja, november 14-e alkalmából a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete a minap a Dr. Đorđe Bastić Egészségház gyógyszertárában ingyenes vérnyomás- és cukorszintmérést végzett. Mint a helyszínen hallottuk, az akcióba az öt nap alatt több mint 250 polgár vett részt. A szenttamási egyesület elnöke, dr. Ilija Gazepov elmondta, a következő ingyenes akcióra december 3-án, a fogyatékkal élők nemzetközi napján a Gyöngy egyesület helyiségeiben, azt követően pedig a Háborús Veterán Mozgáskorlátozottak szenttamási szervezetének helyiségében kerül sor.

A cukorbetegség óriási problémát jelent, nemcsak a beteg, hanem az egész család számára is (Paraczky László felvétele)

A cukorbetegség óriási problémát jelent, nemcsak a beteg, hanem az egész család számára is (Paraczky László felvétele)

Elmondása szerint az egyesület működésének fő célja a cukorbetegség korai felismerése a polgárok körében, a betegek életminőségének javítása, továbbá a betegség megelőzése érdekében az egészséges és helyes életmód és táplálkozás népszerűsítése.

‒ Jómagam azt szeretném, ha az egészségünkkel nem csak akkor törődnénk, ha valamilyen egészségügyi világnap közeledik. Feladatokból van bőven: Miért nem lehet például minden cukorbeteg számára, függetlenül attól, hogy kap-e inzulint vagy sem, készülékeket és pántokat szolgáltatni a cukorszint mérésére? Miért nincs hazánkban lehetőség olyan elektronikus mérőeszközök beszerzésére, amelyek sokkal kényelmesebbek és ingyenesek a betegek számára, és amelyekkel elkerülhető a tűvel való rendszeres szurkálás? Vagy miért kell a cukorbetegeknek folyamatosan egészségügyi hozzájárulást fizetniük, miért nem szerepelnek a diabéteszesek számára előírt gyógyszerek az ún. pozitív listán? Még nagyon sok hasonló kérdésre várjuk a választ ‒ mutatott rá az egyesület elnöke.

Hozzátette, a felsoroltak miatt elégedetlen, ugyanakkor ez motiváció is, hogy az egyesület még többet és még eredményesebben dolgozzon. Dr. Gazepov egyúttal figyelmeztetett arra, hogy Szerbiában túl sok a cukorbeteg, sokan vannak, akiknél kialakulóban van a kór, továbbá túl sok a helyzelen életformát folytató. Az országban mintegy 750 ezer diabéteszest tartanak nyilván, Szenttamáson több mint ezer ilyen beteg neve ismert. Az egyesület minden egyes akcióban újabb 6‒15 beteget regisztrál, ami igencsak gondba ejtő.

‒ Szorosabbra kell fűzni a fiatalokkal a kapcsolatot. Éppen ezért önkéntes csapatunk több helyi sportegyesületben is járt, figyelemmel kísérjük a községben a kulturális-művelődési eseményeket, és mindenütt jelen vagyunk, ahova meghívnak bennünket. A cukorbetegség óriási problémát jelent, nemcsak a beteg, hanem az egész család, ebből kifolyólag pedig az egész társadalom számára is. Mindig jobb egy dinárt befektetni a megelőzésbe, az ellenőrzésbe és a felvilágosító előadásokba, mint később milliós összegeket költeni a betegség kezelésére és a következmények orvoslására. Éppen ezért a jövőben még inkább számítunk az önkormányzat támogatására, nemcsak a helyi, hanem az országos egyesületeink számára is – fogalmazott dr. Ilija Gazepov.