2024. április 26., péntek
A 2. Synergy#WTF, Újvidék

A tatárok mókás leánykérése

A november 5-én kezdődött kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválján csütörtök este az Újvidéki Színház nagytermében egy oroszországi tatár színház, a Buinszki Állami Drámaszínház mutatkozott be. Noha a zenés komédia, Tufan Minhuljin Leánykérése Railj I. Sadrijev igazgató, művészeti vezető rendezésében mai történet, számunkra nagyon különböző világot, életet, gondolkodásmódot tárt elénk. Gergeri, az apa, hagyomány-hűen, régi tatár szokás szerint kerítőkkel és kérők versengésével akarja férjez adni a lányát. Egy nap megjelenik három kérő, majd a kerítőnők is. És akkor kezd bonyolódni a történet. Lassacskán fény derül a legények jellemére és szándékára, és hogy az, akiért a leány szíve dobog, bizony csapodár. A végén mutatkozik meg, ki az, aki érte áldozatra is képes. A közönség a tíz színész teljesítménye közül a három kerítőnőét tapsolta meg a legjobban, valamint a dinamikus énekes és táncos jeleneteket, amelyekben még a kerítőnők is táncra perdültek.

Buinszkban 1917 májusában láttak először színházi előadást a helybeliek. Az októberi forradalom után színészi társulat érkezik neves művészekkel. 1924-ben a kazanji Bari Tarhanov művész 12 000 rubelt kapva az államtól felépítteti a színház épületét, amely 1949-ig létezett. 2002-ben egy lelkes társulat R. Sadrijev tanárral az élen az Ifjúsági Otthonban kezdi meg a próbákat, s azóta mintegy 30 darabot mutattak be.

A Buinszki Állami Drámaszínház repertoárját sajátos humorú előadások fémjelzik. A társulat az egész buinszki körzetben és az orosz föderációban vendégszerepel. A színházteremben 194 nézőt fogad, az intézmény mintegy 70 dolgozójából 31 színművész.

 A Synergy fesztivál közönsége ma, szombaton, 19 órakor a törökországi örmény színház Találjuk meg egymást, az hiányzik nekünk c. produkcióját láthatja az Újvidéki Színház kistermében. Vasárnap, 19 órakor a színház nagytermében a Bocsárdi László rendezte Alice c. előadást a Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra (Sepsiszentgyörgy, Románia) közösen mutatja be Lewis Carroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregényei alapján. Héfőn, 19 órakor a nagyteremben a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház (Beregszász, Kárpátalja) színre viszi a Vidnyánszky Attila rendezte Zelei Miklós Zoltán újratemetve c. darabját, Rómeó és Júlia tragikus szerelmének groteszk történetét. (Jegyet foglalni a 021/657-25-27-es telefonszámon, illetve az ujvidekiszinhaz@yahoo.com e-mail-címen lehet. A jegyek 500 dinárba kerülnek. Csoport (legkevesebb 5 fő), nyugdíjas, diák és egyetemista részére a jegy 300 dinár.)

DECEMBER ELEJÉN

 Ismét Ventilátor

A fesztivál első napján nagy sikerrel bemutatott Ventilátor c. vígjátékot, az Újvidéki Színház és a szlovéniai Gledališče Koper koprodukcióját, Jaka Ivanca rendezésében a nézők legközelebb december 1-jén és 2-án nézhetik meg az Újvidéki Színház nagytermében.