2024. április 26., péntek

Disznótoros hangulat a főtéren

Megkezdődött a Meet & Eat gasztrofesztivál
Kolbász, sonka, csülök, szalonna – mind megtalálható a fesztiválon (Fotó: Gergely Árpád)

Kolbász, sonka, csülök, szalonna – mind megtalálható a fesztiválon (Fotó: Gergely Árpád)

Pénteken hivatalosan is megnyitották a Meet & Eat gasztrofesztivált (XI. Sertésnapok, régi receptek és ételek) elnevezésű rendezvényt a Szentháromság-szobor előtti téren. Az egybegyűlteket Takács Krisztián köszöntötte, majd a fesztivált Osztrogonác Simon, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében örömét fejezte ki, hogy a város főtere otthont adhat egy ilyen rendezvénynek, és hogy Szabadka őrzi hagyományait. A megnyitón jelen volt Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács turizmussal, beruházásokkal és a nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja is.

Vujevity Árpád hagyományos disznótoros termékeket árul (Fotó: Gergely Árpád)

Vujevity Árpád hagyományos disznótoros termékeket árul (Fotó: Gergely Árpád)

– Az utóbbi időben egyre többet beszélünk a turizmusról. A gazdaságnak a XXI. században ez egy olyan ágazata, amelyre nagy hangsúlyt kell fektetni. Ahhoz, hogy egy város felismerhető legyen, kellenek az ilyen hagyományápoló rendezvények. Mi itt Észak-Bácskában ismertek vagyunk, vagy inkább már csak voltunk, a disznótor hagyományáról. Ezek olyan családi összejövetelek voltak, ahol a következő évi élelmet teremtették elő. Sajnos a mai világban ezek már elfelejtett hagyományok, de a város igyekszik támogatni az ilyen hagyományőrző rendezvényeket, amelyek ápolják a tájainkra jellemző szokásokat. Az egyik ilyen a már tizenegyedik alkalommal megrendezett disznótoros napok. Ez a város számára egy jellegzetes rendezvény, amelynek van jövője – nyilatkozta a megnyitó után a sajtónak Osztrogonác Simon.

Kunyi Krisztinának sok a visszajáró vásárlója (Fotó: Gergely Árpád)

Kunyi Krisztinának sok a visszajáró vásárlója (Fotó: Gergely Árpád)

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a novemberi enyhe időjárás ugyan kedvez a rendezvénynek, azonban a mezőgazdasági munkákat komolyan hátráltatja, és a földművesek az őszi munkálatoknak csak kis részét tudják elvégezni, ugyanis Szabadkán és környékén már több mint két hónapja nem esett eső.

A Szentháromság-szobor előtt felállított standokon a látogatók olyan finomságokat vehetnek, amelyek régen egy disznóvágás alkalmával kerültek az asztalra.

Srđan Samardžić és Osztrogonác Simon a megnyitón (Fotó: Gergely Árpád)

Srđan Samardžić és Osztrogonác Simon a megnyitón (Fotó: Gergely Árpád)

– Először vagyok itt a rendezvényen. Tradicionális, házi disznótoros termékeket árulunk, kolbászféléket, hurkát, sonkát. Ezt próbáljuk most értékesíteni. Eddig sok a látogató a rendezvényen, és sokan érdeklődnek a termékeink iránt. Aki megengedheti magának, az nagyobb mennyiségben vásárol nálunk, a nyugdíjasok kicsit kevesebb mennyiségben tudnak vásárolni – mondta Vujevity Árpád, a rendezvény egyik eladója.

Vevőre talált a disznósajt (Fotó: Gergely Árpád)

Vevőre talált a disznósajt (Fotó: Gergely Árpád)

A standokon azonban nem csak hústermékeket találni. Árulnak mézet, találni cukorkaárusokat, izzó parázs fölött sül a főtéri rendezvények közkedvelt süteménye, a kürtöskalács, de vannak, akik arról sem feledkeztek meg, hogy a jó disznótoros étek után jólesik egy kis innivaló.

Sonka és szalonna (Fotó: Gergely Árpád)

Sonka és szalonna (Fotó: Gergely Árpád)

– Mezőgazdasággal foglalkozom. Pálinkákat, likőröket, ajvárokat és lekvárokat készítek, amiket itt árulok. Öt-hat éve a legtöbb városi rendezvényen részt veszek. A forgalom rendezvényfüggő. Ha sok kiállító van, és egy szép rendezvényt sikerül megszervezni, mint ez a mostani, akkor sokan eljönnek megnézni, mi történik a főtéren, és vásárolnak is az emberek. A termékeimet ismerik, sok a visszajáró vásárlóm, sőt külföldi vevők is akadnak. Szerencsére az idei gyümölcstermés nagyon jó volt, egyedül a kajszibarack nem termett sajnos – mesélte lapunknak Kunyi Krisztina termelő.

A szerdáig tartó fesztivált az Alföld – Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete és a Nojcsek hagyományőrző és művészeti egyesület szervezte.