2024. április 26., péntek

Weber válthatja Junckert

A bajor CSU politikusát választották az EPP csúcsjelöltjévé

Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg tegnap az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé, az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán. Weber a szavazáson 79 százalékos többséggel (619-ből 492 szavazattal) előzte meg riválisát, Alexander Stubb volt finn kormányfőt.

Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltjeként már taktikázik (fotó: Lehtikuva via AP/Beta)

Manferd Weber: „Hídépítők vagyunk, használjuk ki a lendületet, és akkor 2019 májusában nyerünk” (fotó: Lehtikuva via AP/Beta)

A 46 éves Weber, aki a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, kongresszusi beszédében azt hangoztatta, hogy: „Egy új fejezetet szeretnék nyitni, egy jobb Európa számára: nincs több harag”. A kereszténydemokrata politikus szerint a helsinki kongresszussal máris kezdetét vette a választási kampány. „Hídépítők vagyunk, használjuk ki a lendületet, és akkor 2019 májusában nyerünk” – vélekedett Weber, aki elsősorban az EPP kereszténydemokrata szárnyában örvend népszerűségnek.

Stubb azt hangoztatta, hogy Európa nehéz időket él. „Nagyon nehéz korszakban élünk (...) kérem menjenek a barikádokra, védjék meg a liberális demokráciát és a jogállamiságot.”

Számos elemzés és közelmúltbeli választási eredmény alapján szinte biztosra vehető, hogy az EPP megnyeri a tavaszi EP-választást, ezért Weber a legkomolyabb esélyes arra, hogy felváltsa Jean-Claude Junckert a bizottság élén. Ez esetben ő lesz az európai közösség második német vezetője Walter Hallstein után, aki 1958 és 1967 között vezette az EU elődjének számító, akkor még csak hat tagállamot számláló Európai Gazdasági Közösség legfőbb végrehajtó testületét.