2024. április 26., péntek

Nagyköveteket fogadott a polgármester

Németország és Bosznia-Hercegovina nagykövetei Újvidéken jártak

Mindkét politikus, Thomas Schieb, Németország, valamint Lazar Mirkić, Bosznia-Hercegovina belgrádi nagykövete tegnap először tett látogatást székvárosunkban. Miloš Vučević polgármester a városházán fogadta őket, előbb a boszniai, majd a német diplomatával tárgyalt.

Mirkić elégedettségének adott hangot, hogy Újvidékre látogathatott, valamint megköszönte, hogy tavaly Bosznia-Hercegovina partnerországként szerepelt a tavalyi, a tartományi székvárosban megrendezett Mezőgazdasági Vásáron. A tavalyi vásáron 28 húsfeldolgozó és mezőgazdasági eszközöket gyártó boszniai vállalat mutatkozott be, nagy sikerrel.

A nagykövet gratulált Újvidéknek az Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben és az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019-ben címek elnyeréséhez.

Újvidék polgármestere hangsúlyozta, hogy a Novi Sad 2021 projektum csapata minden tudását és tapasztalatát megosztja Banjalukával, ilyen módon segíti abban, hogy sikeresen elnyerjék 2024-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Vučević meghívta a nagykövetet a november 25-ei ünnepségsorozatra, amelyet Vajdaság Szerbiához csatolásának alkalmából rendeznek.

A második találkozón a polgármester örömét fejezte ki, hogy a tartományi székváros kiváló kapcsolatokat ápol több németországi várossal, főként Dortmunddal és Ulmmal, a Dunai stratégia keretében. Vučević tájékoztatta a német nagykövetet az újvidéki és a német városok együttműködéséről az Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben és az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019-ben cím kapcsán, valamint említést tett Dortmund város támogatásának jelentőségéről, hiszen a dortmundiak nagymértékben hozzájárultak az említett címek elnyeréséhez. Vučević elmondta azt is, hogy kiváló az együttműködés a Continental vállalattal, amely az IT-szektorban jelentős szerepet vállalt a foglalkoztatások terén, ez is azt bizonyítja, hogy jó az üzleti klíma Újvidéken.

Schieb megköszönte a vendéglátást és kifejtette, Szerbia mindig számíthat Németország segítségére az európai integrációs folyamatokban, Újvidék pedig jó úton halad az európai együttműködés terén.