2024. március 19., kedd

Megújult a csúszdás medence is

Az adai strandfürdőben a medencék és a lelátó felújításával lezárult egy korszak

Az Adica Üdültetési Közvállalat az elmúlt években több lépésben újította fel az adai strandfürdőben az olimpiai és a gyermekmedencét, valamint a lelátót, illetve az ősz folyamán újjávarázsolta a csúszdás medencét is.

A csúszdás medencét poliészter réteggel vonták be (Csincsik Zsolt felvétele)

A csúszdás medencét poliészter réteggel vonták be (Csincsik Zsolt felvétele)

A közvállalat által üzemeltetett strandfürdőben a beruházásokat köztársasági, tartományi és önkormányzati támogatásból, illetve saját forrásból fedezték. A csúszdás medence felújítását két-kétmillió dinárral támogatta a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, valamint Ada község önkormányzata. Juhász Tibor, az Adica igazgatója elmondta, hogy a három medence és a lelátó megújításával lezárult egy korszak az adai strandfürdőben, ahol az elkövetkezőkben szeretnék újraaszfaltozni a járdákat, a medencék szélét pedig tartánnal, vagyis rugalmas műanyaggal borítanák be.

– Az Adica üdültetési közvállalatot 2013 óta irányító vezetőséggel nagy feladatot tűztünk ki magunk elé, mégpedig a strandfürdőn lévő létesítmények, elsősorban a medencék és a lelátó felújítását, illetve ezzel párhuzamosan a szolgáltatási kínálatunk bővítését. A csúszdák telepítésével és a strandfürdőben lévő vendéglők üzemeltetésével újabb és kibővített kínálattal fogadhattuk a vendégeket – hangsúlyozta Juhász Tibor, az Adica Üdültetési Közvállalat igazgatója.

Juhász Tibor, az Adica igazgatója (Csincsik Zsolt felvétele)

Juhász Tibor, az Adica igazgatója (Csincsik Zsolt felvétele)

– 2013-ban katasztrofális helyzetben vettük át strandfürdőt, a medencéket és a lelátót. Az elmúlt években ezért folyamatosan újítottuk fel a létesítményeket. Elsőként az olimpiai medence körüli betonlapok cseréjére került sor, amit két fázisban sikerült elvégeznünk. Ezt követte a gyermekmedence felújítása, utána az olimpiai medence hegesztése, homokozása és festése, majd a lelátó felújítása következett. Az idén jutottunk el odáig, hogy felújítsuk az utolsó betonobjektumot, a csúszdás medencét. A felújítások összefogás és sikeres pályázatok nélkül nem jöhettek volna létre. A munkálatok költségeit a Gazdasági Minisztérium, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, Ada község önkormányzata, illetve egy részét az Adica közvállalat finanszírozta. Szinte minden évben találtunk partnert, akinek a segítségével elvégezhettük a felújítást – közölte Juhász Tibor.

– Az Adica Üdültetési Közvállalat 2017-ben elkészítette a csúszdás medence felújítására a tervdokumentációt, kikérte az engedélyeket, és megpályázta a forrást a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnál. Viszont kiderült, hogy a tartományi titkárság nem támogathatja a közvállalatokat, ezért végül Ada község önkormányzata nyújtotta be az átdolgozott pályázatot. A tervdokumentáció szerint a felújítás négymillió dinárba került, amiből pályázat alapján kétmillió dinárt biztosított a tartományi titkárság, és ugyanennyit a helyi önkormányzat a 2018-as községi költségvetésből. A pályázat körüli késlekedés miatt azonban csak május elején érkezett meg az értesítés, hogy az önkormányzat elnyerte a támogatást. Ezért az önkormányzattal közösen úgy döntöttünk, hogy nem kezdjük el tavasszal a medence felújítását, mivel belenyúlt volna a fürdőidénybe. A felújítás zajjal, porral és egyéb nemkívánatos dolgokkal járt volna, ezért szeptemberre halasztottuk. A kivitelező cég a fürdőidény végeztével szeptemberben megkezdte a renoválást, amelynél ugyanazt a poliészteres technológiát alkalmazták, mint a gyermekmedence és a lelátó felújításakor. Ezt megelőzően a medence faláról letakarították a harminc év alatt összegyűlt festéket, újrabetonozták az omladozó részeket, majd lehomokozták és ragasztóval áthúzták a létesítmény betonját, amire utána rávitték a poliészter bevonatot. Öt hét alatt sikerült befejezni a felújítást, amely kiválóan sikerült. Az eddig felújított objektumok közül ez volt a legrosszabb állapotban, de a felújítással legalább tizenöt évre biztosítottuk a csúszdás medence biztonságos működését. Nagy szükség volt a létesítmény felújítására, azért is, mert a strandfürdő vízhálózata zárt rendszer, vagyis a medencék vize keveredik. A csúszdás medence vize volt a legpiszkosabb, az állapota miatt nem lehetett rendesen karbantartani és takarítani, viszont a vize belekerült az olimpiai és a gyermekmedencébe is. A felújításnak köszönhetően kiküszöböltük ezt a zavart, és egy új medencéhez jutottunk – közölte az igazgató, aki hozzátette, tavaszra maradt az átfolyócsatornák rácsainak, illetve a lépcsők kapaszkodóinak a kihelyezése, hogy jövő júniustól a csúszdás medence rendeltetésszerűen fogadhassa a fürdőzőket.

Juhász Tibor megjegyezte, a napokban belekezdenek az utak megújításának, illetve a medenceszélek lefedésének megtervezésébe. Elmondta, szeretnék újraaszfaltozni az utat a főbejárattól az olimpiai medencéig, valamint mindhárom medence szélét tartánnal, vagyis az atlétikai pályák borítására használatos rugalmas műanyaggal fednék le. Az igazgató bejelentette azt is, hogy a napokban elfogadták azt a településrendezési tervet, amely alapján lehetővé vált Adán a wellnessközpont megépítése, ami 400 millió dinárba kerül, és a tervek szerint két év alatt valósul meg. Juhász Tibor kiemelte, hogy a wellnessközpont egyedülálló lesz a vidékünkön, és a strandfürdővel együtt évente több tízezer vendéget csábít majd Adára, ahol ezáltal nagymértékben hozzájárul a turizmus és a kiskereskedelem fejlődéséhez.