2024. április 26., péntek

Összefogással lett lakható háza egy háborús veteránnak

A hattagú bácsföldvári család otthonára az Újvidéki Polgári Egyesület gyűjtött adományokat

Szimbolikus beköltözést ünnepelt tegnap Bácsföldváron a hattagú Popov család. A poszttraumás stressz-szindrómával is kezelt, munkanélküli, súlyosan szívbeteg Živko Popov korábban egy borzasztóan rossz állapotban lévő házban élt ugyancsak munkanélküli feleségével, Piroskával, a 18 éves Lazarral, a 14 éves Jelenával, a 10 éves Tamarával és a 8 éves Milicával. A 39 éves férfi egyébként háborús veterán, 1999-ben kétszer is megsebesült Koszovón a košarai harcokban.

Teljesen új köntöst kapott Popovék korábban romos háza (Fehér Rózsa felvétele)

Teljesen új köntöst kapott Popovék korábban romos háza (Fehér Rózsa felvétele)

Goran Bajšanski, az Újvidéki Polgári Egyesület elnöke elmondta, hogy a Popov család nehéz helyzetére a családfő egyik volt bajtársa hívta fel a jótékonysági szervezet munkatársainak a figyelmét. Ezt követően öt hónap alatt sikerült szép, felújított, kibővített és bebútorozott otthont teremteniük a család számára. Mindebben több civil személy és vállalat is segédkezett adományokkal, amelyek között a bútortól kezdve az élelmiszeren, gyógyszereken és ruházaton át az iskolafelszerelésig sok minden szerepelt. Az adományok összértéke meghaladta az 1,2 millió dinárt. Az Újvidéki Polgári Egyesület támogatásával megjavították a ház tetőszerkezetét, rendbe hozták és berendezték a konyhát és a fürdőszobát, hozzáépítettek a házhoz 50 négyzetmétert, lecserélték a belső vezetékeket, és az épület homlokzatát is újjáépítették. Az új bútorok egy részét Mile Jurković, közismertebb nevén Mile Stolar (Asztalos Mile) készítette el a családnak. Az ő nevét a legtöbben akkor ismerték meg az országban, amikor több mint 1500, általa készített babaetető széket osztott ki a kisgyermekes családoknak, de azóta is számos rászorulón segített.

A családot az óbecsei önkormányzat már korábban is támogatta, és Dragan Tošić polgármester magánemberként is segített nekik, aki a tegnapi ünnepségen azt hangsúlyozta: az összefogás szép példája ez a bácsföldvári akció, amely azt mutatja, milyen sokra képes egy kis közösség is. A ház felújításához az önkormányzat 150 ezer dinárral járult hozzá.