2024. május 5., vasárnap

Bácsfeketehegyiek a Nagy Háborúban

Előadás és könyvbemutató az első világháború befejezése kapcsán – Interneten is elérhetők Bácsfeketehegy legrégebbi anyakönyvi adatai

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban a hétvégén került sor Nagy Tibor történész előadására és Sárközi Ottília könyvének bemutatójára. Nagy Tibor: A Nagy Háború vége című előadása egy előadássorozat utolsó állomása volt, ami az első világháború történéseit követte végig, évekre lebontva.

Bácsfeketehegyiek a Nagy Háborúban címet viseli Sárközi Ottília könyve, amelynek a szombati volt az első bemutatója. A szerző arról számolt be lapunknak, hogy régi fotókat gyűjt, és eközben gyakran találkozott első világháborús fényképekkel.

– Az idős személyek, akiktől a fényképeket gyűjtöttem, mesélték, hogy vannak könyvek, amelyekben benne voltak az első világháborúban részt vett hozzátartozóik fényképei. Ez felkeltette az érdeklődésem, és 4 könyvet találtam, amit 1941 és 1943 között adtak ki. Ezekben megtalálható az adatközlők rövid életrajza, egyik-másik embernek pedig a fényképe is. A bácsfeketehegyi vonatkozású életrajzokat összegyűjtöttem, és további kutatásokat is végeztem. Édesapám gyűjteményében rábukkantam a népfelkelők (tartalékosok) listájára, valamint olyan adatokat is találtam, hogy kik voltak hadirokkantak. Az interneten rábukkantam a veszteségi lajstromokra, meg névsorokra a sebesültekről. Innen kikerestem a bácsfeketehegyiekre vonatkozó adatokat, és így lassanként kezdett összeállni a könyv anyaga – számolt be a szerző, majd hozzáfűzte, hogy az összekötő szöveg és a magyarázatok mellett a könyvben számos korabeli fénykép is található.

A könyvből olyan érdekes adatok is kiderülnek, hogy Bácsfeketehegyen 1914-ben 1500 hadköteles férfi volt, és a nagy részüket besorozták. A könyv 750 katonát név szerint is megemlít, de ez nem a teljes létszámuk, tudtuk meg Sárközitől, aki arról is beszámolt, hogy Bácsfeketehegynek 330 hősi halottja volt az első világháborúban. A sérültek száma ennél jóval nagyobb, de erről nincs pontos adat. A könyv csak egy részleges listát tartalmaz róluk – mondta a szerző.

Beszélgetésünk során Sárközi Ottília arról is beszámolt, hogy jelenleg egy nagyon érdekes honlapon dolgozik. Ez 1785-től, a bácsfeketehegyiek letelepülésétől egészen 1920-ig tartó időszakra vonatkozóan tartalmazza az anyakönyvi adatokat. A honlap technikai kivitelezése egy holland mérnök, Jan Boerrigter munkája, az adatgyűjtést pedig Sárközi végzi. A honlapon máris megtalálhatók házassági és halotti anyakönyvi adatok, a születési adatoknak pedig a 70 százaléka. A honlap Bácsfeketehegy hivatalos honlapjáról érhető el.

A Bácsfeketehegyiek a nagy Háborúban című könyv megjelenését támogatta Magyarország kormányának nemzetpolitikai államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány, a Kishegyesi Könyvtár, Kishegyes község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a bácsfeketehegyi helyi közösség és a bácsfeketehegyi református egyházközösség. A könyv megjelenéséhez logisztikai támogatást nyújtott a Feketics Művelődési Egyesület. A könyvbemutatón fellépett Török Noémi népdalénekes.