2024. április 26., péntek

Előzetes választási eredmények

A Magyar Összefogás feltehetőleg 30 mandátumot szerzett, míg a Magyar Mozgalom ötöt

A Köztársasági Választási Bizottság 97,62 százalékos feldolgozottság mellett közzétette a vasárnap megtartott közvetlen nemzeti tanácsi választások eredményét.November 4-én 18 nemzeti kisebbségi közösség választotta meg közvetlenül nemzeti tanácsának következő összetételét. A szóban forgó közösségek összesen 58 listát állítottak.

A RIK-nek összesen 3 426 jegyzőkönyvet kell feldolgoznia. A végső eredményt legkésőbb csütörtök este 8 órakor kell kihirdetni.

A magyar nemzeti tanácsi választások eredményének 98,78 százalékos feldolgozottsága mellett a Magyar Összefogás – listavezető Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács jelenlegi elnöke – a leadott szavazatok 82,73 százalékát szerezte meg, míg a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc – listavezető Zsoldos Ferenc – a szavazatok 15,93 százalékát tudhatja magáénak. A dolgok jelenlegi állása szerint a Magyar Összefogásnak 30 helye lesz a 35 tagú MNT-ben, a Magyar Mozgalomnak pedig 5. A magyar nemzeti tanácsi választáson 36,54 százalékos volt a részvételi arány. A külön választói névjegyzékbe 129 471 magyar polgár iratkozott fel.

Nyitókép: Fotó: Ótos András