2024. április 26., péntek

A sport minden határt legyőz

Pécsett megtartották a XIV. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot
Kelemen Panna (balról az első) a sakkezüstéremmel (Gergely József felvétele)

Kelemen Panna (balról az első) a sakkezüstéremmel (Gergely József felvétele)

Október 26-a és 28-a között tartották meg a XIV. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot Pécs városában. A teremsportküzdelmekre a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről, Vajdaságból érkeztek általános és középiskolás diákokból álló csapatok. A rendezvény megnyitóján, amelyen jelen volt Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok is, Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány létrehozója, a nemes vetélkedés elindítója megnyitóbeszédében kiemelte, hogy ott, ahol a politika csődöt mond, a sport diadalt arat, hidat ver, és egyesíti a Magyarország határain kívül rekedt magyar fiatalokat. A diáksportolókat a házigazda szerepében szívélyesen üdvözölte Pécs város polgármestere, Páva Zsolt is.

A megnyitó művelődési részében felléptek a zentai Ispiláng néptánccsoport táncosai, Balunovity Anna harmadikos diáklány verset mondott, Szeles Tímea népdalokat énekelt, két adai kislány, Nagypál Zsófia és Holló Debora fuvolán játszott.

Az aranyérmes „kézilányok” a Sanyi edzővel (Gergely József felvétele)

Az aranyérmes „kézilányok” a Sanyi edzővel (Gergely József felvétele)

A XIV. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság szerényebbre sikeredett, mint a korábbiak, mivel a Budapesten folyó birkózó-világbajnokság miatt az idén ebben a sportágban nem szerveztek küzdelmeket. A női kézilabdatorna is rövidebb volt, mert az erdélyi csapatok lemondták a szereplést. Mindössze két csapat érkezett Pécsre, a felvidéki Gúta település és az adai Cseh Károly Általános Iskola csapata, ezért kétszer is megmérkőztek egymással. Az első találkozó 25:25-ös döntetlennel végződött, majd a második összecsapáson az adai lányok nagy küzdelemben egy góllal felülmúlták a felvidéki lányokat. Az adai lányoknak személyesen gratulált Maksó Éva, a Cseh Károly iskola igazgatónője.

A különféle helyszíneken, iskolákban, egyetemi tornateremben megtartott versenyeken jól szerepeltek a délvidéki diákok. Asztaliteniszben a csókai Golić Teodóra bronzérmet szerzett. A fiúk mezőnyében mindkét korosztályban a székelyudvarhelyi pingpongklub fiatal tehetséges versenyzői taroltak, összesen hat érmet szereztek, és három érem jutott a Felvidékre is. Sakkban is megmérkőztek a lányok és a fiúk, az általános iskolás lányok közül a zentai Kelemen Panna második helyen végzett. A középiskolás lányok sakkversenyét Nagy Mélykúti Katalin nyerte meg.

A délvidéki népes sportküldöttséget Gyólai Zoltán egykori kiváló futballkapusunk vezette, aki megdicsérte a diáksportolókat lelkes küzdeni akarásukért, a művelődési programban szerepelőket pedig a színvonalas fellépésért. A vajdasági diákok részvételét a XIV. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságon támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kisebbségi és jogalkotási titkárság, Zenta Község Önkormányzata, valamint az adai Cseh Károly Általános Iskola. Jövőre az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságnak Székesfehérvár ad otthont.