2024. április 26., péntek

Egy év múlva az új épületből sugároznak

A terv szerint haladnak a Vajdasági RTV székházának munkálatai

A második szakaszához érkeztek a Vajdasági Rádió és Televízió új épületeinek a munkálatai Kamenicán. Miodrag Koprivica, a Vajdasági RTV igazgatója és Predrag Petrović, az SMB építkezési vállalat igazgatója szerződést írt alá tegnap az épületkomplexum további szakaszának a finanszírozásáról. A tervek szerint a jövő év novemberétől sugározzák az első adást az új székhelyről.

Igor Mirović tartományi kormányfő és Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatásügyi miniszter tegnap megtekintette a munkálatok menetét.

A tartományi kormányfő elmondta, hogy a Vajdasági RTV munkálatainak első fázisa a tervek szerint halad, sőt a tervezettnél gyorsabb ütemben zajlik az építkezés. A projektum a tartományi kormány és a Művelődési és Tájékoztatásügyi Minisztérium finanszírozásából valósul meg.

Predrag Petrović és Miodrag Koprivica aláírja a finanszírozásról szóló szerződést (Fotó: Ótos András)

Predrag Petrović és Miodrag Koprivica aláírja a finanszírozásról szóló szerződést (Fotó: Ótos András)

– Közös terveink között szerepel, hogy a következő év novemberéig megvalósuljon az első sugárzás az új épületből. Ez egy ambiciózus terv, a munkálatok a tervezett határidő szerint haladnak. A tavasz folyamán az épület környékének a rendezésére is sor kerül majd, ezt Újvidék város illetékeseivel közösen végezzük el. Hamarosan megtörténik a szükséges felszerelések és berendezések beszerzése is. A Vajdasági RTV jelenleg a tervezett felszereléseknek mindössze a 20 százalékával rendelkezik – mondta Igor Mirović.

Hozzátette, hogy az első fázis tíz nap múlva befejeződik, majd azonnal megkezdődik a munkálatok második fázisa.

Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatásügyi miniszter elmondta, hogy a minisztérium rendkívül elégedett a munkálatok ütemével.

– Terveink szerint egy év múlva megkezdődhet az első jeladás a korszerű standardok alapján felépülő új épületkomplexumból. A mintegy 17 ezer négyzetméteren elterülő létesítmény rendkívül jól lesz felszerelve és korszerű feltételeket biztosít majd a tájékoztatáshoz – mondta Vladan Vukosavljević.

A művelődési miniszter a találkozón kifejtette, hogy két jelentős művelődési intézmény, a szabadkai Népszínház és a Vajdasági RTV építése a tervek szerint halad. Mindez megfelelő táptalajként szolgál a hatékonyabb tájékoztatáshoz, valamint a művelődési élet fellendüléséhez.

Miodrag Koprivica, a Vajdasági RTV vezérigazgatója elmondta, hogy az új létesítményben nagy előrelépés várható a műsorok színvonalának javításában.

Igor Mirović, Miodrag Koprivica és Vladan Vukosavljević megtekinti a munkálatokat (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović, Miodrag Koprivica és Vladan Vukosavljević megtekinti a munkálatokat (Fotó: Ótos András)

– A ma aláírt szerződés révén a létesítmény munkálatainak mintegy 98 százaléka a végső szakaszához közeledik. Összesen mintegy 44 millió eurós befektetésről van szó. Szerbiánál gazdagabb országok sem tudnának ekkora összegű támogatást elkülöníteni ilyen célokra – mondta a vezérigazgató.

Hozzátette, hogy az új objektum szerkesztőségeiben 15 nyelven hangzik majd el a tájékoztatás.

A 44 millió eurós befektetés magába foglalja a teljes objektum kiépítését és felszerelését, a mintegy négyezer négyzetméteres archívum adaptálását, a belsőépítészeti munkálatokat, valamint az irodai, a műszaki és technológiai felszerelések beszerzését, vagyis a stúdiók berendezését.

Az épület technikai felszerelésének beszerzéséről már megkezdődtek a tárgyalások, néhány napon belül pedig megjelenik az intézmény belsőépítészeti pályázata is.

Számos jelentős vajdasági projektum érkezik befejező szakaszához – emelte ki Mirović, köztük a szabadkai Népszínházé is, amelynek munkálatai a következő év tavaszán lépnek az utolsó fázisba.