2024. április 26., péntek

Fölényes győzelmet aratott a Magyar Összefogás

Valamivel alacsonyabb részvételt jegyeztek az idei nemzeti tanácsi választásokon, mint négy éve, a külön választói névjegyzéken szereplő magyar választópolgárok 36 százaléka élt szavazati jogával vasárnap 95 százalékos adatfeldolgozottság alapján – hangzott el a Magyar Összefogás késő esti sajtótájékoztatóján.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Négy évvel ezelőtt 40 százalék feletti volt a részvétel. Az említett lista előzetes eredményei szerint az MNT 35 mandátuma közül 30-at a Magyar Összefogás szerzett meg. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönetet mondott a választópolgároknak és az aktivistáknak is, majd kijelentette, nem tudnak olyan választóhelyről, ahol nem a Magyar Összefogás listája nyert. Az ellenlábasnak számító Magyar Mozgalom Pásztor szerint elveszítette a meccset, s szerinte ez a mozgalom már nem tekinthet magára politikai erőként.

A nemzeti tanácsi választások nemhivatalos eredményét közölte a közösségi hálózaton tett bejegyzésében Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselője, parlamenti képviselője is. Köszönetet mondott minden egyes délvidéki magyarnak a támogatásért, a választásokon kapott szavazatokért. „Ma újra kiderült, hogy a gyűlölet politikája nem nyerő", tette hozzá bejegyzésében, majd ismertette, hogy a párt rendelkezésére álló adatok szerint 30 mandátuma lesz a Magyar Nemzeti Tanács új összetételében a VMSZ által támogatott Magyar Összefogásnak, s 5 képviselői helyet nyert a Magyar Mozgalom, mely egyébként csak később kapcsolódott be a kampányba.

Fremond ismertette, hogy a Magyar Összefogás ötször annyi szavazatot kapott mint a Magyar Mozgalom, s ennek köszönhetően hatszor annyi mandátummal rendelkezik majd a Magyar Nemzeti Tanácsban.

Továbbra is következetes és összefogáson alapuló politizálást ígért.

Elemezte a választás eredményét dr. Zsoldos Ferenc, az MM listavezetője is, aki kijelentette: az elmúlt hetek nagy próbatétel elé állították őket, majd megköszönte minden magyar ember támogató szavazatát. Úgy értékelte, hogy az ellenzéki lista nem törte ugyan át a falat, de kétségkívül kudarcnak sem lehet nevezni a kapott eredményeket. A tömbben élő magyarság által lakott területeken, tette hozzá, magas eredményeket is el tudtak érni, Szabadkát, Magyarkanizsát és Zentát hozta fel példaként a nyilatkozatban.