2024. április 26., péntek

Eltérő részvételi adatok Vajdaság-szerte

Nemhivatalos információk szerint az idei nemzeti tanácsi választásokon az eddigiekben alacsonyabb részvétel tapasztalható a magyar közösségen belül, mint négy évvel ezelőtt. A magyar választópolgárok 2014-ben 55 099 érvényes szavazatot adtak le, a részvételi arány 40,6 százalékos volt. Az utolsó helyszíni adatok szerint Újvidéken délután 5 óráig az arra jogosultak mintegy 26 százaléka szavazott, Szabadkán ennél valamivel magasabb a részvétel, 30 százalék körül jár. 15 óráig Topolya községben 22 százalékos volt a polgárok részvételi aránya. Törökkanizsán és Tordán viszont 40 százalék felett volt a voksolók aránya már 15 órakor. Palicson 17 óráig 30 százalék, Kishegyesen 32 százalék, Magyarkanizsa községben 18 óráig 32 százalék (Adorjánon 46, Kispiacon és Szalatornyán viszont csak 23 százalék) szavazott. A szavazóhelyek 20 óráig tartanak nyitva.

A nap folyamán nem tapasztaltak komolyabb rendellenességeket, a voksolás rendben zajlott.

A magyar közösség tagjai két lista közül választhatnak: a Vajdasági Magyar Szövetség támogatta és mgr. Hajnal Jenő vezette Magyar Összefogás, illetve a dr. Zsoldos Ferenc vezette Magyar Mozgalom listája között.

Összesen 22 kisebbségi közösség nemzeti tanácsát választják meg a polgárok, 18-at közvetlen úton, további négyet elektori voksolási rendszerben. A közvetlen választásokat országszerte 914 szavazóhelyen bonyolítják le. A 18 nemzeti közösség összesen 58 listát állított, ez egyébként 24-gyel kevesebb, mint 4 évvel ezelőtt.