2024. április 26., péntek

Utazó zuhanyzó a hajléktalanoknak

Pavle Radovanov: Meghúzzák valahol magukat, az étkezést is megoldják, de tisztálkodásra már ritkán van alkalmuk

Sokszor szinte észrevétlenek. Nem tudjuk kik ők, azt sem tudjuk mi vezetett oda, hogy hajléktalan-életet éljenek. Mindannyiuknak nehéz élettörténete van, hozzászoktak a kemény körülményekhez, amibe vagy valaki beletaszította őket, vagy önként választották maguknak ezt a sorsot, mégsem beszélnek róla, mert nem számítanak segítségre. Belgrádban 3000–5000 hajléktalan él az utcákon, vagy elhagyatott épületekben, kartonházakban, embertelen körülmények között. És bár van hajléktalanszálló, illetve a népkonyha is működik, sokuknak nincs hol tisztálkodniuk. Ezt az igényt ismerte fel az ADRA Alapítvány, az Adventista Egyház humanitárius szervezetének belgrádi képviselete, így a hontalanokkal foglalkozó szakemberek hamarosan, várhatóan november végén, útnak indítanak a főváros területén a DrumoDom projektum keretében egy speciális autóbuszt, ahol a rászoruló polgárok ingyen letusolhatnak, kimoshatják a ruháikat, ha igény mutatkozik rá, megnyiratkozhatnak és ami talán a legfontosabb, elbeszélgethetnek egy pszichológussal és egy szociális munkással.

A DrumoDom projektumának csapata: (balról jobbra) Pavle Radovanov, Milica Krstić Popovski és Nikola Milošević (Miklós Hajnalka felvétele)

A DrumoDom projektumának csapata: (balról jobbra) Pavle Radovanov, Milica Krstić Popovski és Nikola Milošević (Miklós Hajnalka felvétele)

– A partnerszervezeteinkkel, mint például a Lice u lice (Szemtől szembe) szervezet, amely aktív szerepet tölt be azoknak az embereknek a megsegítésében, akik az utcán tartózkodnak, döntöttünk úgy, hogy kölcsönvéve az ötletet az amerikai Lava Mae szervezettől, amely San Franciscóban már működtet hasonló szolgáltatást, mi is megpróbálkozunk vele, hiszen nagy igény van rá. A lényege ennek a projektumnak, eleget tenni az igényeknek – osztotta meg velünk a kezdeti lépéseket Pavle Radovanov, a projektum vezetője. Mint mondta, Belgrádban több ezer hajléktalan él, akik között vannak olyanok, akiknek nincs tető a fejük felett, akik valakinél meghúzhatják magukat, de ez ideiglenes megoldás. Vannak, akiknek nincsenek meg az alapvető életkörülményeik, például kartonházakban élnek. De sajnos ide tartoznak azok a fiatalok is, akik intézményben nevelkedtek, ám a 18-dik életévük betöltése után már nincs joguk a szociális védelmi rendszer szolgáltatásaira. És sokszor ha nem tudják feltalálni magukat, az utcára kerülnek.

– Szinte mindennapos kapcsolatban vagyunk a hajléktalanokkal, ezért is van a csapatunkban pszichológus és szociológus is. Ám ez az autóbusz is egy módja annak, hogy kapcsolatba lépjünk velük, hogy megtudjuk, mire van szükségük, persze a higiéniai szükségletek elvégzése mellett. Nekünk szinte mindennapos és természetes, hogy tisztálkodhatunk, ám a hontalanoknak erre ritkán vagy egyáltalán nincs lehetőségük, különösen télen. A tisztálkodás mellett a beszélgetés révén szeretnénk megismerni, mely gondokkal küzdenek, hogy megpróbáljunk segíteni azok megoldásában, vagy tájékoztassuk őket, kinél kaphatnak segítséget, hiszen nem tudunk mi sem mindenben segíteni – mondta Radovanov.

Vajdaságban van országos szinten a legkevesebb hajléktalan

Vajdaságban van országos szinten a legkevesebb hajléktalan

– Tanácsadással is szolgálunk majd, és megpróbálunk majd segíteni nekik, hogy személyes dokumentumokat váltsanak ki, vagy hogy munkába állhassanak. A hajléktalanok nagyon bizalmatlanok, zárkózottak, talán ez egy fajta védőmechanizmus, ami a túléléshez kell – mutatott rá Nikola Milošević, a projektum koordinátora, speciális pedagógus.

Habár Belgrádban több helyen is kaphatnak élelmiszert, illetve létezik egy hajléktalanszálló is, csak tisztálkodásra és tanácsadásra nincs lehetőségük. Ugyanakkor a meleg ételre, illetve a hajléktalanszállóra azok jogosultak, akiket a szociális központ beutal. Ez az autóbusz azonban minden rászoruló számára elérhető lesz. A busz mozgóképes, így igény szerint változtathatja a tartózkodási helyét. Először Belgrád Palilula városi községében kezdik meg a munkát.

– Ez a község a hontalanok számát illetően az élen jár, de nem marad el sokkal az Óváros község, vagy a Čukarica sem. Ebben a három községben található a legtöbb hajléktalan, de napközben ők nincsenek itt, vándorolnak a munkájuk miatt, hiszen van, aki régi holmit árul, míg mások hulladék szelektálásával foglalkoznak. Ezért is fontos, hogy mobilisak legyünk – mondta Milošević. Hozzátette, nem akarják őket a munkatevékenységükben megzavarni. A hajléktalanok többsége férfi, de akad köztük nő is, illetve új jelenség Európában, meg nálunk is, hogy kisgyermekes családok is hajléktalanná válnak.

Milica Krstić Popovski pszichológus hozzáfűzte, Belgrádban csak egy hajléktalanszálló működik, amely szinte egész évben tele van. A legnagyobb gond a téli időszak, különösen azok számára, akik az utcán húzzák meg magukat. Sokan nem is akarnak elmenni a hajléktalanszállóba, mert ott sem kapják meg sokszor azt, amire szükségük van. Legtöbbször nincs, aki meghallgassa őket, miközben súlyos élettörténetük van ezeknek az embereknek, amiről legtöbben nagyon ritkán beszélnek.

Belgrádban él a szerbiai hajléktalanok csaknem 40 százaléka

Belgrádban él a szerbiai hajléktalanok csaknem 40 százaléka

– Az intézmények irányába sokszor távolságtartóak. Különösen azok, akik már huzamosabb ideje tartózkodnak az utcán. Az egész rendszer számára láthatatlanok kívánnak maradni. És néha visszautasítják a segítséget, ám a mi autóbuszunkkal közvetlenebb lesz a kapcsolat – hangsúlyozta Radovanov.

Kiemelte, a buszuk még mindig a mesternél van, átalakítás alatt, hiszen két zuhanyfülkét tartalmaz majd, egy toalettet és egy társalgót, így a válaszfalak beállítása, valamint az installációk bevezetése történik most. Számításaik szerint november végén megkapják a buszt, amit külön műszaki vizsgára visznek majd. A busz rendelkezik majd egy 800 literes ivóvizes tartállyal (ami 15 személy ellátására elegendő), az elképzelések szerint a tűzcsapokon töltik majd fel, illetve a szennyvízelvezetőkön ürítik majd ki a hulladékvíz begyűjtésére szolgáló, szintén 800 literes tartályt. A hontalanokhoz helybe mennek majd, megbeszélés szerint, így próbálnak alkalmazkodni az ő igényeikhez.

– Ez viszont egy kísérleti projektum. Valahol el kell kezdeni. Már rendelkezünk olyan tapasztalattal, ami alapján ha bővítésre kerül sor, már könnyebben tudunk lépni. Jelenleg a terveink szerint hétfőn, szerdán és pénteken más-más pontokra visszük el a buszt. Naponta két helyre szeretnénk eljutni, és ezzel a hajléktalanok egy részének segíteni. Sajnos ezzel az egy busszal nem tudunk 2000 személyt ellátni, de minél több emberhez el szeretnénk jutni – mondta a projektvezető.

A projektum egyelőre négy fővel indul útjára, beszélgetőtársaimmal, illetve a busz sofőrjével, aki még nem áll alkalmazásban. Később szeretnének aktivistákat is bevonni a munkába, egyetemi hallgatókra számítanak elsősorban, illetve azokat a hajléktalanokat szeretnék foglalkoztatni, akik hajlandóak erre.

– Az ADRA nemzetközi szervezet elismerte az ötletünket és a szárnyai alá vette a projektum anyagi támogatását, legalábbis annak kezdeteinél. Elvárás, hogy a társadalom maga tartsa fenn ezt a kezdeményezést, hiszen jó lenne, ha az emberek felismernék, hogy egy ilyen kezdeményezés pozitív változást hozhat a környezetükben. November 13-án pénzgyűjtési kampányt kezdünk, hogy lekerekíthessük a jövő évi pénzügyi konstrukciónkat is. Egy-egy ilyen megmozdulás jó arra, hogy elvonja a figyelmet a saját gondjainkról. Sajnos túlságosan leterhelnek minket a saját problémáink és egymás megsegítése mellékessé vált. A segítségnyújtás sokszor pozitív érzésekkel tölt el minket, elfelejtjük a gondjainkat, ugyanakkor a kapcsolataink körét is bővíthetjük, ez pedig jól jöhet egyszer akár a saját gondjaink megoldásában – mutatott rá Radovanov.