2024. április 26., péntek

Az igazmondás ára

A Temetés Terézvárott című előadás szabadkai bemutatója kedden lesz a Kosztolányi Dezső Színházban

A belgrádi BITEF Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában készült Temetés Terézvárott című előadás szabadkai bemutatójára kedden kerül sor, másnap pedig az első reprízre. Az előadást Miroslav Krleža műve alapján Anđelka Nikolić rendezte. A szereplői Marija Bergam, Mészáros Gábor, Kucsov Borisz és Bojan Žirović. A dramaturgok Góli Kornélia és Isidora Milosavljević, a díszlet- és jelmeztervező Olga Mrđenović, a zeneszerző Draško Adžić, a színpadi mozgás pedig Kiss Anikó munkája.

Anđelka Nikolić nemrég már rendezett a Kosztolányi Dezső Színházban, 2016-ban Elfriede Jelinek regénye nyomán a Szeretők című előadást állította színpadra. A Temetés Terézvárott próbái az elmúlt megközelítőleg két hónapban Belgrádban zajlottak, a rendező elmondása szerint nagyon jó hangulatban. Október utolsó napján ott volt a premierje is, a közönség pedig remekül fogadta a produkciót. Anđelka Nikolić a napokban megérkezett Szabadkára, ahol az új előadásról kérdeztük:

– Történetünk a huszadik század elején játszódik Terézvárott, az Osztrák–Magyar Monarchia végnapjaiban. Megismerhetünk egy fiatal főhadnagyot, aki egyben a matematika doktora is, tehát egy tanult ember, de van egy kényelmetlen tulajdonsága is, hogy igazat mond. Emiatt összetűzésbe kerül a környezetével, ami oda vezet, hogy elhatározza, véget vet az életének. Krleža művét már régóta ismerem, de úgy vélem, hogy manapság kiváltképp aktuális, hiszen egyebek közt olyan jelenségre, viszonyulásra hívja fel a figyelmet, amely jellemezte az akkori időket, de találkozhatunk vele a jelenünkben is. Taglalja azt, amikor a társadalom azt sugallja, hogy az embereknek szófogadóaknak kell lenniük, hogy foglalkozzanak csak a saját dolgukkal, a tehetség és kreativitás pedig felesleges, ennélfogva a művészeket és intellektuálisokat igyekszik inkább távol tartani, félretaszítani. Lévén, hogy Belgrádban és Szabadkán is játsszuk az előadást, olyan szöveget kerestünk, amely érdekes lehet mindkét környezetben és akár különbözőképpen megélhető. Az előadás kétnyelvű, Kucsov Borisz és Mészáros Gábor az anyanyelvükön szólalnak meg, ami még inkább autentikussá teszi a produkciót. Részben interaktív, úgyhogy a reményeim szerint izgalmas színházi kalandban lesz részük a nézőknek – tudtuk meg elöljáróban Anđelka Nikolićtól.