2024. április 26., péntek

A bácskossuthfalviak harca a benzinkútért

Holnap lakat kerül a falut és a környéket üzemanyaggal ellátó töltőállomásra

A bácskossuthfalvi helyi közösség a legnépszerűbb közösségi portálon megjelentetett közleményben részletezi a falut és a környékbeli településeket kényesen érintő benzinkút bezárásával kapcsolatos újdonságokról a lakosságot.

Már napok óta nem lehet kapni üzemanyagot Bácskossuthfalván. A régi töltőállomásra november 1-jén lakat kerül, folynak a tárgyalások egy esetleges új befektetővel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Már napok óta nem lehet kapni üzemanyagot Bácskossuthfalván. A régi töltőállomásra november 1-jén lakat kerül, folynak a tárgyalások egy esetleges új befektetővel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Mint írják, október 18-án váratlanul érte valamennyi falubelit, hogy november elsején bezár az üzemanyagtöltő állomás. Négy évvel ezelőtt már volt ilyen elképzelése a NIS-nek, de a Szerbiai Kőolajipari Vállalat akkori regionális igazgatóságával megegyezésre jutott a faluvezetés. Sajnos ezúttal a magáncég képviselete nem mutatott hajlandóságot a kompromisszumra, ezért egyenesen a vállalat vezérigazgatójához, Kiril Tjurdejevhez fordultak kérdéseikkel, illetve a zárást elkerülő kérésükkel a bácskossuthfalviak. A levél megfogalmazásában öt település fogott össze, akiket Kislinder Gábor községi elnök képviselt aláírásával. Az október 19-én átadott kérvényre 26-án érkezett válasz a vállalattól, ami diplomatikusan megfogalmazott mondanivalójával gyakorlatilag semmi konkrét választ, vagy megoldást nem tartogatott a kétségbeesett falubelieknek. A továbbiakban a bácskossuthfalvi faluvezetés közleménye kitér arra, miszerint kiszivárogtak olyan információk is, hogy jövőre lejár a földbe helyezett tartályok üzemeltetési engedélye, így azok cseréje szükséges. A vezérigazgató válasza után, és a fenti információk birtokában Bácskossuthfalva helyi közössége mindent megtesz, hogy magánbefektetőt találjon, aki vállalná egy új töltőállomás megépítését és üzemeltetését. Ezt a helyben lakók igényeinek kielégítése mellett az a körülmény is indokolttá tenné, hogy hamarosan egész naposra módosul majd a Bajmok–Bácsalmás határátkelőhely nyitva tartása, ami várhatóan nagy mértékben megnöveli a faluban áthaladó autós forgalmat. A faluvezetés közleménye kitér arra is, hogy egyenlőre egyetlen magán töltőállomás üzemeltetőjével sikerült megfelelő mederbe terelni a tárgyalásokat. Az illető a benzin és a gázolaj árusítása mellett az autógáz forgalmazását is biztosítaná. A bácskossuthfalvi helyi közösség a tárgyalások eredményéről időben tájékoztatni kívánja a nyilvánosságot – zárul a faluvezetés közleménye.

Lapunk is kérdéssel fordult a Szerbiai Kőolajipari Vállalat sajtóosztályához a bácskossuthfalvi benzinkút bezárásával kapcsolatban október 23-án. A 26-án érkezett – szintén diplomatikus tartalmú – válasz részletezi, hogy a kőolajipari vállalat üzletpolitikája új töltőállomások megépítését, illetve a régiek korszerűsítését irányozza elő, illetve azon töltőállomások bezárását is kilátásba helyezi, amelyeknek nincsenek meg a megfelelő feltételei a további fejlesztésre és a gazdaságos üzemeltetésre. A NIS kifejti, hogy ez a folyamat már évek óta zajlik, és a bácskai körzetben egyebek mellett Szabadka, Palics, Zombor vagy Palánka esetében sikeresen felújítottak több töltőállomást. A bácskossuthfalvi benzinkút bezárása a cég ugyanezen elvének a része. A levélben kifejtik, hogy a felhasználók ezentúl a faluhoz eső legközelebbi töltőállomáson tudják zavartalanul igénybe venni a NIS szolgáltatásait. Emellett a vállalat a további terveiről időben értesíti majd a vásárlóit.