2024. április 26., péntek

Svédország hajlandó helyszínt biztosítani a jemeni béketárgyalásoknak

Svédország hajlandó helyszínt biztosítani az Egyesült Államok vezetésével tartandó béketárgyalásoknak a jemeni polgárháborús felek között - jelentette ki szerdán Margot Wallström svéd külügyminiszter.

"Kérdés érkezett hozzánk az ENSZ-től azzal kapcsolatosan, hogy tudnánk-e  olyan helyszínt  biztosítani, ahol az ENSZ-különmegbízott remélhetőleg egy asztalhoz tudná ültetni a feleket" - mondta Wallström a svéd rádiónak a norvég fővárosba, Oslóba tett látogatása során.

"Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a jemeni a legnagyobb humanitárius válság, amellyel szembesülünk a világon, és mi - mind az ENSZ-ben és az EU-ban - folyamatosan támogattuk Martin Griffiths-t, aki az ENSZ (jemeni) különmegbízottja, és jó dolog megpróbálni erőfeszítéseket tenni a politikai tárgyalások megszervezésére" - vélekedett a svéd külügyi tárca vezetője.

A lehetséges tárgyalások időpontjával kapcsolatosan Wallström nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor elmondta, hogy a tárgyalásokat az ellenségeskedések beszüntetése után kezdenék meg.

James Mattis amerikai védelmi miniszter egy keddi washingtoni konferencián beszélt arról, hogy 30 napon belül tárgyalások kezdődhetnek a jemeni polgárháború lezárásáról.

Mattis közölte: a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű erőket támogató, Szaúd-Arábia vezette koalíció és a húszi síita lázadók közötti várható tárgyalást Griffiths közreműködésével sikerült tető alá hozni. Az amerikai védelmi tárcavezető utalt arra, hogy Svédország lehet a tárgyalások helyszíne.

Szeptemberre már terveztek tárgyalásokat  Genfben, de a húszik végül lemondták a részvételt, mert nem kaptak garanciákat sebesültjeik biztonságos kimenekítésére.

A jemeni polgárháborús felek két éve nem tárgyaltak egymással.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati és északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció.

Az ENSZ szerint tízezrek vesztették életüket vagy sebesültek meg a 2014 óta tartó háborúban, és mintegy 3 millió ember vált földönfutóvá. Mindemellett ezrek haltak meg alultápláltságban vagy ahhoz köthető betegségekben.