2024. április 26., péntek

Ne érje semmilyen jogsértés diákjainkat!

Mostantól tilos szerb tudásfelmérésnek kitenni a Jogtudományi Kar magyar felvételizőit – A bíróság elsőfokú ítélete szerint diszkriminatív volt a kar eljárása

Újabb sikert könyvelt el az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karával folytatott peres eljárások útján a Vajdasági Magyar Diákszövetség. Közleményben tudatták a nyilvánossággal, hogy egy elsőfokú ítélet alapján a bíróság megtiltotta a jogi karnak a külön szerb nyelvű vizsga feltételként állítását a magyar és már nemzetiségű hallgatójelöltek esetében. Mint ismeretes, miután a magyar egyetemi felvételi vizsgázás ügyében idén áprilisban megszületett a jogerős ítélet, amely az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karát kötelezte a magyar nyelvű – és a többi nemzeti kisebbség nyelvén történő – felvételi vizsgázás megszervezésére, a kar a felvételi pályázatát átalakította, emlékeztetett tegnap kiadott közleményében a diákszervezet. A felvételi pályázat értelmében, mindenki, aki nem szerb nyelvű felvételi vizsgát igényel, köteles egy szerb nyelvtudást felmérő írásbeli és szóbeli vizsgán is részt venni, amely szintén feltétele a karra való sikeres felvételizésnek. Ezen a plusz vizsgán legalább B2-es nyelvismereti szintet kell elérni a jelentkezőknek, írja a VaMaDiSz.

„A VaMaDiSz álláspontja szerint, tekintettel arra, hogy ez a plusz vizsga kizárólag azokra a jelentkezőkre vonatkozik, akik nem szerb nyelven felvételiznek (tehát, akik nem szerb nemzetiségűek), a Jogtudományi Kar diszkriminációt követ el (ismét). Maximálisan egyetértünk a Magyar Nemzeti Tanács elnökének álláspontjával, amely szerint a kar ezen lépése másodrangú állampolgároknak tekinti a magyar ajkú diákokat. A kar részéről ez a lépés ellentmond a realitásnak, a józan észnek, a diszkriminációt tiltó törvénynek, az ide vonatkozó 2014-es alkotmánybírósági véleménynek, valamint szöges ellentétben áll az újvidéki Fellebbviteli Bíróság áprilisi jogerős ítéletének elvével” – tette közzé a Sóti Attila elnök által aláírt tájékoztató közlemény korábbi fejleményeket taglaló része. „Hosszas, sikertelen egyeztetéseket követően az idén júniusban új pert indítottunk az újvidéki Felső Bíróságon a Jogtudományi Kar ellen az újabb diszkrimináció miatt.

Örömmel tájékoztatom a nyilvánosságot, hogy első fokon megnyertük ezt a pert. Tegnap az újvidéki Felső Bíróság kihirdette első fokú ítéletét, amely kimondja a következőket: a Jogtudományi Kar a felvételi pályázatában a szerb nyelv ismeretének írásbeli és szóbeli vizsgája bevezetésével diszkriminatív módon lépett fel a magyar nemzeti kisebbség azon tagjai ellen, akik a felvételi vizsgára jelentkeztek és akik részére a kar köteles a magyar nyelvű felvételi vizsgázás lehetőségét biztosítani; a bíróság megtiltja azt, hogy a Jogtudományi Kar ezt a diszkriminatív lépést megismételje; a bíróság kötelezi a Jogtudományi Kart az ítélet megjelentetésére a Magyar Szó és a Dnevnik napilapokban” – tájékoztatott a VaMaDiSz a legfrissebb fejleményekről.

A közleményben Sóti elmondta: úgy gondolja, hogy ez egy nagyon pozitív fejlemény, és jók a kilátásaink arra vonatkozóan, hogy a jövőben a hatályos tartományi rendelettel és a meglévő jogerős ítélettel összhangban ne csorbuljanak az itthon továbbtanulni vágyó diákjaink jogai. „Ezúton is szeretném megköszönni a Magyar Nemzeti Tanács elnökének és a tartományi oktatásügyi, nemzeti kisebbségi titkárságnak az ügyben tett lépéseit, támogatását és együttműködését, mert ez az összefogás eredménye”, zárta a kiadott körlevelet.

Lapunk megkeresésére a VaMaDiSz elnöke elmondta, azért gondolja fontos lépésnek és nagy sikernek a most meghozott bírósági ítéletet, mert korábban, az alacsonyabb szintű eljárásokban, rendre veszített a karral szemben a diákszövetség.

– Amikor a magyar felvételi meg nem szervezésének ügyét tárgyaltuk, nem jártunk rögtön sikerrel. Most, amikor a felvételi megszervezése már szavatolt, a külön szerb tudásfelmérés és a B2-es szintű nyelvtudás kötelezővé tétele kapcsán – már láthatjuk – a bíróság másként gondolkodik, diszkriminatívnak tartja az eljárást azokkal a tanulókkal szemben, akik nem szerb nyelven szeretnének felvételizni. Pozitív a lépés, nagy löketet ad ennek az egész történetnek. Annak érdekében, hogy a jövő évben már elérjük, semmilyen jogsértés se érje a diákjainkat, szükség volt erre a döntésre – fogalmazott a Magyar Szónak nyilatkozva Sóti Attila.

Arra emlékeztetett, nem szabad elfelednünk, hogy egy elsőfokú ítéletről van ebben az esetben szó, megtörténhet, hogy a Jogtudományi Kar fellebbez majd, de az eddig történtek reménykeltőek, húzta alá.