2024. április 26., péntek

A bitcoin első évtizede

Tíz évvel ezelőtt, a globális pénzügyi válság kellős közepén a titokzatos Satoshi Nakamoto kitalálta a digitális valutát, ami – meggyőződése szerint – a klasszikus valuták helyébe léphetne, amit decentralizálhatnának, és amivel megszüntetnék a válságot előidéző bankok abszolút hatalmát a pénzpiacokon.

Nakamoto 2008. október 31-én egy 9 oldalas munkát tett közzé Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System címmel, melyben részletesen leírta az új monetáris koncepció rendszerét, így – noha

a digitális fizetőeszközt valójában csak 2009. január 3-án bocsátották ki – október utolsó napja joggal tekinthető a bitcoin, és egyáltalán a kriptovaluták születésnapjának.

Évekkel később azonban a bitcoin még mindig csak a digitális „bányászok” világában él, s csupán a kis bitcoin-közösségen belül használatos. Sokan olvashatták-hallhatták már a történetet, amely arról szól, hogy e kriptovaluta korai éveiben valaki vásárolt egy pizzát. Csakhogy nem a pizza volt a tranzakció legfontosabb része, hanem amit a fizetéshez használtak. Az étkezés 10.000 bitcoinba került, és ez volt az első alkalom, hogy a virtuális pénzt a való világban használták vásárlásra.

A bitcoin fénykora 2016-ban és 2017-ben érkezett el, amikor a pénzügyek világának híreit követők legtöbbjének fejében megfordult a kriptovaluta-bányászat hasznosságának gondolata. A virtuális valuta árfolyama 2017 decemberében érte el a történelmi csúcsot, amikor minden korábbinál magasabbra, majdnem 20 000 dollárra emelkedett. Azóta nagyot zuhant – az érdeklődéssel együtt.

A kriptoközösség azért továbbra is aktív, a bitcoin ára 6-7000 dolláron stabilizálódott. Az eddig „kibányászott” összes bitcoin piaci értéke meghaladja a 100 milliárd dollárt. Ám hogy tulajdonképpen kicsoda a szoftvert álnéven publikáló Satoshi Nagamoto, ezt továbbra sem tudni.