2024. április 26., péntek

Az emlékezés virágai

Nem drágult a virág és a kereslet sem csökkent

A szabadkaiak napokkal mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt virágot vásárolnak szeretteik sírjára, közülük sokan már jóval korábban megrendelik a csokrokat és az ikebanákat a kereskedőktől. Sokan munkahelyi körülmények, utazásaik miatt döntenek a korai vásárlás mellett, vagy azért, mert több temetőben helyezik el virágaikat. A sírhelyek nagy részét már a múlt héten rendbe tették a lakosok.

A piacokon és az üzletekben az árak és a kereslet tekintetében sem történt változás a tavalyi évhez viszonyítva, állítják a kereskedők.

Krizantém, a kegyelet virága (Fotó: Gergely Árpád)

Krizantém, a kegyelet virága (Fotó: Gergely Árpád)

A virágüzletekben leginkább a cserepes és a vágott virág iránt van kereslet, művirágot szinte senki sem vásárol. Az árak mindenhol nagyon változóak, a cserepesek ára mérettől függően 150–250 dinár, a krizantém szála nagyságtól és fajtájától függően 100 és 250 dinár között mozog, a szegfű szála 100 dinárba, a margaréta szála szintén 100 dinárba, a gerbera pedig 150 dinárba kerül. Az ikebanákat 200 dináros edényekben vagy szivacsokban állítják össze, melyeknek legolcsóbb kompozíciója 1000 dinárba, míg a legdrágább akár 2000 dinárba is kerülhet.

A virágüzletekben azt is megtudtuk, hogy a szabadkaiak nagy része a fehér vagy a sárga színű, nagyobb méretű virágokat részesíti előnyben. A tejpiacon is vegyes kínálattal kedveskednek a vásárlóknak. Cserepes virágkínálat ugyan nincs, de a vágott krizantém ugyanolyan árban vásárolható meg, mint az üzletekben. A margaréta 50 dinárral drágább a boltok kínálatához viszonyítva, a gerbera pedig valamivel olcsóbb, 100–120 dinárba kerül. Ikebanát már 250–500 dinárért is lehet találni, a mécsesek ára pedig 10 és 100 dinár között mozog.