2024. április 23., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Szólt a citera Adorjánon

Népzenei találkozó citerával és énekszóval

Kiváló hangulatú népzenei találkozót tartottak szombat este Adorjánon, ahol azért gyűltek össze a helyiek és a környékbeliek, hogy egymást szórakoztassák, dallal, nótaszóval és hangszeres zenével. Ahogyan Baráth Katalin, az adorjáni Szőke Tisza Művelődési Egyesület vezetője elmondta, azon dolgoznak, hogy szűkebb környezetükben újra népszerűvé tegyék a citerát és a citeramuzsikát, amit reményeik szerint pályázatok révén sikerül is elérniük.

A szervezők azon dolgoznak, hogy újra népszerűvé tegyék a citerát és a citeramuzsikát (Kónya Róbert felvétele)

A szervezők azon dolgoznak, hogy újra népszerűvé tegyék a citerát és a citeramuzsikát (Kónya Róbert felvétele)

– Rendezvényünket négy évvel ezelőtt hívtuk életre, amely dátum egybeesik a Tisza Menti Zengő citeraegyüttes megalakulásával, amelynek a mi zenészeink is tagjai. Ez önmagában elég volt ahhoz, hogy megálmodjuk az adorjániak és a környékbeliek népzenei találkozóját, amelyre magyarországi barátainkat is meghívjuk. Idén a balotaszállásiak két csoporttal érkeztek, még színvonalasabbá téve rendezvényünket.

Nemcsak hangszer, hanem énekszó is felcsendült Adorjánon szombat este. A találkozás, az együtt szórakozás öröme a nyugdíjasoknak is nagy öröm volt, főleg azoknak, akik csak ilyen alkalmakkor mozdulnak ki otthonukból.

A Magyar Összefogás jelöltjei közül többen is jelen voltak: Bajusz Koncz Ágnes, Teslić Zoran, valamint Sutus Áron, aki beszédében örömének adott hangot a lelket melengető összejövetel láttán.

– A kis magyar nemzeti összetartozás napjának is tekinthető a mai, amikor Vajdaság-szerte három népzenei találkozó is zajlik, ebből kettő épp Magyarkanizsa községben. A magyar összefogással tudnak megvalósulni ezek az események. Hálát adhatunk a gondviselésnek, hogy ennyien összegyűlhettünk, és megajándékozhatjuk egymást – fogalmazott Sutus Áron, aki szerint ez egy hitvallás, annak a hite, hogy testvéreknek tekintjük egymást.

Az adorjáni találkozó a késő estébe nyúlt, ugyanis ezeknek a népdaltalálkozóknak fontos része az is, hogy a résztvevők, miután bemutatták egymásnak dalcsokraikat, önfeledten mulatnak egymásba kapaszkodva, kitáncolva mindent, ami mélyen belül rejtőzik bennük.