2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018.

Érkeznek a választási értesítők

Holnap éjfélig lehet feliratkozni a külön választói névjegyzékre

Hivatalosan tegnap járt le a november 4-én, vasárnap tartandó nemzeti tanácsi választások választási értesítője kézbesítésének a határideje. Lapunk arról értesült, hogy a szavazásra jogosult polgárok közül sokak lakcímére valóban megérkeztek a névre szóló választási értesítők, amelyek egyebek mellett a szavazás helyével és idejével, illetve az egyéb gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatos információkat tartalmazzák, ugyanakkor a dél-bácska körzet vonatkozásában tudomásunkra jutott, hogy állítólag gondok merültek fel az értesítőkkel. Dr. Borivoje Dunđerski, Újvidék Város Általános közigazgatási és közös feladatok hivatalának megbízott vezetője lapunknak nyilatkozva megcáfolta ezeket az értesüléseket, mondván, hogy az értesítőket az előírásokkal összhangban kézbesítik, és a nap folyamán mindenki megkapja őket. A közigazgatási hivatal, összhangban az előírásokkal, megszervezte a kézbesítés folyamatát, így senkinek nem kell aggódnia, minden értesítő idejében megérkezik – nyomatékosította Borivoje Dunđerski.

Ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségi közösségek képviselői vasárnap leadhassák voksukat, fel kell iratkozniuk saját közösségük külön választói névjegyzékére. Ezt a törvény értelmében holnap, október 31-én éjfélig tehetik meg, a lakhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat általános közigazgatási és közös feladatok hivatalában.

A feliratkozáshoz személyi igazolványra van szükség. Az esetleges adatváltozásokat ugyanebben a határidőben jelezhetik a polgárok, szintén a helyi önkormányzatok hivatalában.

Mint már lapunkban olvashattak róla, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium közleménye szerint a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeire október 19-e éjfélig 507 183 személy iratkozott fel. Azzal kapcsolatban nem pontosítottak, hogy melyik közösség választói névjegyzékébe hányan iratkoztak fel. Négy évvel ezelőtt a nemzeti tanácsi választások megtartásának pillanatában 456 444-en iratkoztak fel valamelyik külön választói névjegyzékre. Ebből a szempontból a magyar közösség volt a legaktívabb: a 254 ezer magyar közül valamivel több mint 137 ezer iratkozott fel. A több mint félmillió kisebbségi szavazó közül ezúttal 462 759-en adhatják le voksukat közvetlen választáson, négy nemzeti közösség pedig, amelyek választói névjegyzékeire 44 424 szavazó iratkozott fel, elektorok által választja meg nemzeti tanácsát.

A vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzatának 35 képviselői helyéért két jelöltlista verseng közvetlen választáson: a Magyar Összefogás – listavezető mgr. Hajnal Jenő, az MNT aktuális elnöke – az egyes sorszám alatt indul, a kettes sorszám alatt pedig a Magyar Mozgalom–Zsoldos Ferenc – listavezető dr. Zsoldos Ferenc. A Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom is teljes, azaz 35 jelölt nevét tartalmazó listával indul a választásokon.