2024. április 26., péntek

Kapcsolatépítés a nagy társulások és az induló vállalkozások között

Szerbia a Station F példáját szeretné követni

Szerbia kormánya serkenteni szeretné a korporációk és a startupok közötti kapcsolatfelvételt, mégpedig infrastrukturális építkezéssel, ökoszisztémák létrehozásával és ösztönző adópolitikával – közölte Nenad Popović innovációval és technológiai fejlesztési kérdésekkel megbízott miniszter a Korporatív innovációk elnevezésű fővárosi konferencián, melyet a belgrádi ICT Hub központ szervezett.

A miniszter azt mondta, már vannak kitűnő példák a hazai kezdő vállalkozások és világszerte ismert korporációk partnerségére, és ilyen együttműködést szeretnének kialakítani a nemzetgazdaságon belül is. Felszólította a Szerbiában gazdálkodó nagy cégeket, hogy kísérjék figyelemmel a gyors növekedési potenciállal rendelkező, innovatív vállalkozások útját, legyenek nyitottak az innovációs ökoszisztémák előtt, ne zárkózzanak el a tehetséges mérnökök és vállalkozók ötleteitől, elképzeléseitől.

– A nagy korporációk már belátták, hogy az új technológiák, mint a big data, a robotika, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, új növekedési lehetőségeket kínálnak, éppen ezért mind gyakrabban veszik fel a kapcsolatot az új technológiákra építő startupokkal. Európa és Ázsia számára az IT szektor szinonimájaként is emlegetett amerikai Szilícium-völgy volt a legnagyobb ösztönzés, hogy elinduljunk az innovációs fejlődés útján – fogalmazott Popović. Kitért arra is, hogy a korporációk és a startupok, azaz kezdő vállalkozások közötti kiváló együttműködés jó példája a franciaországi Station F, a világ legnagyobb inkubátorháza. Ott pillanatnyilag 31 startup-program van folyamatban, melyek keretében a leghíresebb világmárkák (Louis Vuitton, L’Oréal stb.) keresik az új megoldásokat. Szerbia is a Station F példáját szeretné követni – olvasható az innovációs és technológiai miniszter kabinetjének közleményében.