2024. április 26., péntek

Magyarzó Pistike Messéi

Amama egész héten totál belelkesedve várta a hétvégét, mert az óraátállítás miatt egy órával hosszabb lesz a víkend, és abban reménykedik, végre sikerül neki utolérnie magát és alaposan kitakarítania a konyhaszekrényt.

– Igyekezzél, Tematild – biztatá őt atata –, mert jövőre nem biztos, hogy lesz már 25 órás vasárnapod. Ha a zokosok úgy döntenek, tavaszra végleg átállunk a manipulált nyári időszámításra.

– Engem csak az érdekel – epéskede a Zacsek –, hogy ha már nem kell ide-oda tekergetni az órát, vajon mire fogják majd az óraátállítás-ellenesek a fejfájást meg a rossz közérzetet?

– Jó kérdés, zomzéd – mondá atata –, attól tartok azonban, hogy nem lehet mindent az óraátállításra kenni, október folyamán az országban naponta átlagosan 109 közúti balesetet regisztráltak, holott egyetlen perccel sem módosult az időszámítás!

– Ezért a parasztok a hibásak! – jegyzé meg határozottan amama.

– Miket beszélsz, Tematild?! – kérdé atata meglepődötten.

– Nem olvastad az újságban, Tegyula, hogy a tarlóégetés miatt tömegbaleset történt, amely emberi életet is követelt?!

– Igaz, Tematild, sajnos ilyen is volt, de nem mindegyik balesetnek van köze a tarlóégetéshez.

– A tarlóégetésnek azonban több száz tűzesethez van köze – mondá a Zacsek. – A hónap első két hetében országszerte 1500 földterületen csaptak fel a lángok!

– Köztük van a bánáti Császár-tó Különleges Természetvédelmi Terület, Európa egyik legjelentősebb madárrezervátuma is – szomorkoda atata. – Micsoda károk keletkeztek!

– Még jó, hogy manapság tízszer jobban élünk, mint régebben – jegyzé meg amama.

– Milyen marhaságokat beszélsz már megint, Tematild?! – hörtyene fel a letargiából a fater.

– Nem én mondom, hanem a Vučko elnök mondta a Zerb Haladó Párt megalakulásának tízéves évfordulóján, ő pedig uopste nem hazudik! Kerek-perec megaszondta, hogy a pártot a legnagyobb politikai és gazdasági válság idején hozták létre, és neki köszönhetően most tízszer jobban élünk, mint korábban.

– Nahát – kajánkoda a Zacsek –, ha ő nem mondja, én richtig nem veszem észre!

– Lehet, hogy csak a párttagságra gondolt? – okoskoda amama.

– Lehet, de még az se semmi, Tematild, ugyanis a haladók állítólag 730 ezren vannak – magyarázá atata. – Hogy te is értsd, a német Merkel kereszténydemokratái 431 ezer, a brit Theresa konzervatívjai pedig 124 ezer tagot számlálnak, holott az Egyesült Királyságnak és Németországnak együtt 140 millióval több lakosa van, mint Zerbiának!

– Nem is csodálom, hogy a viccbéli szavazó Ali Babára adná le a voksát – röhöge a Zacsek –, mivelhogy annak csak negyven enyveskezűje van.

– Nyilván azért van ilyen sok párttag, mert mi egy politikailag kiművelt nép vagyunk – bölcselkede amama.

– Az ám! – így a fater. – Meg szeretjük kissé a párton keresztül intézni az ügyeinket.

– De azt hallotta, zomzéd – kérdé a Zacsek –, hogy az első haladó pártvezér, a Nikolić ex-államfő is szeretne visszatérni a politikai életbe, és gyűjti maga köré a parkolópályára helyezett haladókat?

– Ne is mondja! – hüledeze atata. – Vučko a hatalom, a háborús bűnös Šešelj meg a kiművelt Toma pedig az ellenzék! Szép új világ!

A Zacseknek meg erről a következő vicc jutott eszébe:

– Nikolić úr, e-mailje érkezett – mondja a titkárnő a volt államfőnek.

– Engedje be!

De a napokban arra is fény derült, hogy az amerikai fővezér, a Trump Donald is haladó szellemiségű és irtó kiművelt.

– Hallotta, zomzéd – kérdé atata a Zacseket –, hogy az amerikai elnök beismerte, hogy mégiscsak lehet valami a klímaváltozásban?

– Igen, hallottam – mondá a Zacsek –, deazonban azonnal hozzátette, nem hiszi, hogy ennek köze lenne az emberhez, és esze ágában sincs munkahelyek millióit kockáztatni holmi környezetvédelem miatt.

– Ez azért mégiscsak haladás ahhoz képest, hogy néhány évvel ezelőtt még azt hangoztatta, hogy a klímaváltozást a kínaiak találták ki, hogy bedöntsék az amerikai ipart – így atata.

– Az igazság az, hogy amíg Kína és Ámerika nem tesznek többet bolygónk megóvása érdekében, sovány vigasz, hogy szépen zöldellnek a liechtensteini és a luxemburgi parkok – szögezé le a Zacsek.

Ettől a sok környezetvédelmi dumától pedig a Zacsekpetivel zuper ötletünk támadt egy számítógépes játék elkészítéséhez. A játék lényege az lesz, hogy a játékosnak minél több fát, bokrot és virágot kell telepítenie, s közben meg is kell azokat védenie a rájuk leselkedő veszélytől, mint amilyenek a különféle növénybetegségek, időjárási viszontagságok és a környezetszennyezők. Ez utóbbiaknak lesz egy titkos társasága is, amelynek az élén a világ főgonosza ül majd, akit a játékban Tramp Línek hívnának.

S amíg mi, férfiak, a bolygó jövője miatt aggódunk, amama és a Zacsekné a Cosmopolitan októberi számát nézegetik a neten, elégedetten nyugtázva, hogy befellegzett a magukat jó nőknek tartó, bőrhuzatba csomagolt csontkollekcióknak, merthogy a divatmagazin legfrissebb számának címoldalán egy duci manöken látható.

– Felénk az ilyenre azt mondják, hogy széle-hossza egy – jegyzé meg fanyalogva atata.

– Nem tudta, zomzéd – hencegé a Zacsekné –, hogy az első osztály mindig párnázott?!

– Meg hogy a szépség belülről fakad? – évőde amama. – A trumpos Ámerikában a szépségversenyeken a lányok többé nem is mutatkoznak majd bikiniben.

– Ki tudja, lehet hogy a jövőre ötvenéves Magyar Zó Strandszépére is majd beújítanak – mondá a Zacsek.

– Mire gondol, zomzéd? – kérdé atata.

– Például majd fiúk is jelentkezhetnek. Ez még a mindig kötöszködő gendereseknek is tetszeni fog! Amellett, hogy nyíltan kirekesztő a férfiakkal szemben, az eddigi gyakorlat még logikátlan is: miért szükséges egy strandszépének nőnek lennie?!

– Van benne valami, drága – bólogata a Zacsekné. – Szégyen vagy nem, én sokszor nem tudom, hogy ez a sok fekete keretű, zociális szemüveget viselő fiatal közül melyik a fiú és melyik a lány.

– Mind úgy festenek, mint az a dilis színész-rendező, a Woody Allen – mondá atata.

– És úgy is viselkednek – helyesele a Zacsek. – Nincsenek nagy terveik, mert minek, úgyis tágul a zuniverzum.

– Egy biztos – mondá amama –, sokat térdepelhetnek a kukoricán.

– Miket beszélsz, Tematild? – csodálkoza atata.

– Nem látod, milyen rongyos mindnek a nadrágja?!

– Ebben az unizexizmusban lehet a probléma – sóhajtá a Zacsekné –, igaza volt annak, aki azt mondta, hogy azért ilyen ez a világ, mert a mai lányok úgy isznak, mint az apjuk, a fiúk pedig úgy sminkelnek, mint az anyjuk!

Pistike, haladó környezetvédő és leendő strandszépe